Flere børn får skærmskader: Det kan du gøre

Børn i alderen 10-14 år kan tage skade af at bruge deres iPad for meget. Læs her, hvordan dit barn kan leve et sundere liv med elektronik.

Det kan være en god idé at være opmærksom, når ens barn sidder for længe med iPad’en i hånden. Foto: Barbro Wickström/colourbox/free
Offentliggjort Sidst opdateret

Der skal ofte ikke mere til end en computer eller tablet for at holde et barn beskæftiget. Men det kan få ubehagelige konsekvenser for sundheden, når børn foretrækker at spille spil på en iPad frem for at spille fodbold eller at klatre i træer.

Nye tal Danmarks Statistik viser nemlig, at flere danske børn i alderen 10-14 år ofte må en tur til fysioterapeut. Fra 2008 til 2014 steg tallet på landsplan med 47 procent, skriver Fyens Stiftstidende.

Det tal skyldes ifølge børnelæge Karen Konstantin-Hansen, at børnene både derhjemme og i skolerne bruger meget tid på smartphones og tabletcomputere.

– Det er et kæmpe problem. Vi er bare først begyndt at se det nu. Det handler især om, at børnene ikke får bevæget sig nok. Og det er altså bevist, at intelligensen stiger, når du bevæger dig. Derfor er det så vigtigt, siger Karen Konstantin-Hansen til Fyens Stiftstidende.

Men hvad skal man så gøre, når tallene viser, at flere børn får ondt i hovedet eller nakken?

Ifølge formanden for Danske Fysioterapeuter, Tina Lambrecht, bør meget af det forebyggende arbejde foregå i folkeskolen.

– Den helt store synder er vores brug af smartphones og iPad. Det gør, at børn får en anden stilling i nakken. Hvis du kigger på børn, så sidder de og hænger med nakken, hvilket giver slidskader i nakken og i den øverste del af ryggen på et meget tidligt tidspunkt i ens liv.

– Hvis man vil forebygge problemet, skal man være fysisk aktiv i løbet af dagen. For eksempel kunne man i løbet af hver skoletime rejse sig op og lave nogle nakke- og skuldre øvelser i to minutter, og det skulle man gøre dagligt, siger Tina Lambrecht til Ritzau Fokus.

Folkeskolen står dog ikke med ansvaret alene.

Spørger man sundhedsdirektør hos Fysiocenter i Roskilde, Niels Honoré, har forældrene også et stort ansvar for, at børn bliver fysisk aktive – også når de sidder med elektronikken i hånden.

– Afveksling er vigtig. Når de har skærmen i hånden, er det vigtigt, at børnene skifter position. For eksempel kan man lægge en pude på gulvet, så man kan ligge der. Man skal udnytte rummet, og for mig må de gerne ligge en time, så længe de har skiftet positioner fire eller fem gange.

– Det, der er mest skræmmende, er, at børn kommer herind med voksenskader. Det er ting, som vi normalt ville relatere til folk i 30-40-års alderen. Det er skader som spændingshovedpine, nakkesmerter og rygproblemer, siger Niels Honoré til Ritzau Fokus.

Sådan undgår barnet skærmskader:

– Undgå, at barnet sidder i fastlåste stillinger, for eksempel med med hovedet trukket fremad foran en pc.

– Pas på med at lade barnet bære skuldertasker – brug i stedet rygsæk, tasker med hjul eller lignende.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS