Fitness World solgt for 2,5 mia. kroner

Foto: Facebook.
Offentliggjort Sidst opdateret

Fitness World, Danmarks største fitness-kæde, bliver overtaget af den norske kapitalfond FSN Capital i handel til mere end to milliarder kroner Stifter Henrik Rossing, der bliver milliardær på handlen, beholder en mindre aktiepost og skal sammen med den norske fond fortsætte de senere års kraftige vækst, skriver Berlingske Business.

»Det er vemodigt at sælge virksomheden. Det har ikke været pengene alene, som har afgjort det. Vi mener, at vi har fundet de rigtige til – sammen med os at drive virksom­heden med i fremtiden,« siger Henrik Rossing, der stiftede Fitness World i 2005.

Rossing, der indtil nu har haft 74 procent af aktierne, forsøgte allerede for nogle år siden at finde en køber til virksomheden, der er vokset kraftigt i de senere år. Men for at vokse yderligere krævede det en ny ejer.

»Første gang, vi kiggede på at få en ny ejer ind, var for et par år siden. Vi kunne se, at vi ikke længere kunne klare finansielt at forsætte med den vækst, som vi gerne vil. Dengang lykkedes det ikke, og i november sidste år satte vi salgsprocessen i gang igen,« siger Henrik Rossing, der fortæller, at flere andre var interesserede i at købe Fitness World.

I dag bruger 450.000 danskere – eller næsten ti procent af befolkningen – Fitness Worlds 152 centre over hele landet. Kæden, der også har fem centre i Polen, beskæftiger 3.300 ansatte og har siden 2010 næsten fordoblet omsætningen, der i dag er tæt på en mia. kr. Det er blandt andet sket ved en række opkøb og ved at have udkonkurreret stort set alle rivaler. Den eneste større aktør tilbage på det danske marked ud over Fitness World er det Parken-ejede Fitness DK.

FSN Capital køber majoriteten af virksomheden. Hvor mange aktier, fonden kommer til at sidde på, holdes hemmeligt. Både Henrik Rossing og en række medarbejdere fortsætter som aktionærer.

»Det er et fantastisk selskab, som er blevet markedsleder. Vi kan se, at på virksom­hedens næste rejse vil der komme noget mere kompleksitet. Virksomheden bliver større, og vi begynder at træde ud over Danmarks grænser,« siger Thomas Broe-Andersen, partner i FSN Capital.

Hverken han eller Henrik Rossing vil sige noget om, hvor meget Fitness World har kostet. Men handlen har sandsynligvis værdisat prisen på Fitness World til et stykke over to milliarder kroner.

Frederik Aakard, partner i corporate finance-huset Audon, vurderer, at Fitness World kan have kostet op mod 2,5 milliarder kroner, blandt andet fordi kæden har klaret sig bedre end rivalen Fitness DK i en længere periode.

»Fitness World har vundet markedsandele og har haft et godt momentum de senere år. Min vurdering er, at virksomheden er handlet til cirka otte til ti gange driftsindtjeningen, altså omkring 2,2-2,4 milliarder kroner,« siger Frederik Aakard.

FSN ejer i Danmark i forvejen blandt andet Huscompagniet, der fremstiller typehuse, og bagerkæden Lagkagehuset.

»FSN har haft en dundersucces med Lagkagehuset. De er kyndige inden for, hvad der skal til for at holde kunderne glade og skabe oplevelser. Hvis man er i stand til at skabe den rigtige stemning og dynamik, kan man øge værdien ret betragteligt,« siger Frederik Aakard.

Fitness World blev stiftet i 2005. Kæden valgte at tilbyde træning til lavere priser og droppede at binde kunderne til at betale over længere perioder. Det er ifølge Henrik Rossing en stor del af forklaringen på succesen.

»Dengang tog de alle sammen 350-400 kroner per måned. Vi begyndte med 199 kroner og ingen binding. Det fik kunderne til at komme fra nær og fjern. Vi fjernede alt, hvad der hed lagerlokaler og kontorlokaler, og lavede en effektiv forretning. Det gjorde det muligt at tage en lavere pris,« siger Henrik Rossing.

Ifølge Danmarks Idrætsforbund (DIF) dyrker flere end 750.000 danskere i dag fitness, hvoraf 450.000 går i Fitness World.

FSN Capital er ikke den første kapitalfond, der køber en fitness-kæde i i Europa. Kapitalfonden Altor, der er mest kendt for at have ejet OW Bunker – har investeret i Health & Fitness Nordic, der ejer Fresh Fitness og S.A.T.S. i Norge og Sverige. Og i Holland har kapitalfonden 3i købt lavpriskæden Basic Fit.

Powered by Labrador CMS