Firmaer fjerner dem fra hylderne: Her er cykellygten, du for alt i verden skal undgå

Forbrugermagasinet Tænk har testet 22 cykellygter - og resultaterne giver dybe panderynker.

Offentliggjort Sidst opdateret

Dagene er blevet kortere. Vejret er stadig en tilforladelig temperatur, hvor man måske kan fristes til at tage shorts på, når man cykler til og fra ens daglige gøremål. Men det er vigtigt at huske cykellygterne, hvis man bevæger sig ud på et tohjulet-eventyr i lygtetændingstiden.

Forbrugerrådet Tænk har foretaget en test blandt de danske cykellygter, som der er på markedet netop nu. Og magasinet har gjort nogle skrækindjagende opdagelser. Det er nemlig langt fra alle cykellygter, der lever op til de krav og regler, som der er.

Og nu tænker du måske, hvorfor skal jeg bruge cykellygter til en kort lille tur – tjah, du kan få en bøde på 700 kroner, hvis de ikke er i orden. Så det var de første 700 gode grunde.

Strenge krav til cykellygter

Der er en lang række regler og krav, som en cykellygte skal leve op til for at blive godkendt.

En cykellygte skal være synlig på mindst 300 meter uden at virke blændende. Derudover skal lygten være synlig fra siden. Hvis en lygte blinker skal det ske mindst 120 gange i minuttet – den må dog ikke blinke, hvis den er hul. Afslutningsvis skal begge lygter kunne lyse i fem timer ved fem graders varme. Og det er her, at den store taber af Forbrugerrådet Tænks test har det særligt svært.

– De kan simpelthen ikke lyse det, de skal. Efter fem timer er de langt under de krav, der ligger til cykellygter. De har simpelthen ikke kræfter nok til at trække et ordentligt lys i de her fem timer, som de skal kunne, siger Christel Søgaard Kirkeby til TV2.dk.

Som konsekvens af den store test har flere forhandlere trukket lygter tilbage. Det gælder blandt andet Flying Tiger Copenhagen og Coop, som har trukket billige silikonelygter tilbage, da disse ikke levede op til kravene for cykellygter.

Powered by Labrador CMS