Fire unge anholdt for bombetrusler på Aula
Fire unge mænd blev onsdag morgen anholdt i en større politiaktion.
I en stor koordineret politiaktion er fire unge i alderen 13 til 18 år blevet anholdt. De mistænkes for at have stået bag flere af de bombestrusler, som en del skoler har oplevet i november 2019.
Faktisk har bombetruslerne væltet ind. I alt mener politiet, at de fire anholdte har stået bag 17 bombetrusler – indsendt via skolernes intranet Aula – i fem forskellige politikredse.
Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.
Kulmationen på efterforskning
Det var kulminationen på flere månederes efterforskningarbejde, da politiet onsdag morgen slog til på fire adresser i Nordsjælland, på Frederiksberg og på Fyn.
Her blev fire unge mænd anholdt for at have indgivet en række bombetrusler mod forskellige danske folkeskoler over skolernes interne kommunikationssystem Aula.
– Bombetrusler er noget, vi tager meget alvorligt. Derfor er det glædeligt, at vi er kommet så langt, at vi kan komme i gang med teknisk efterforskning og afhøringer, siger Hans Roost, som er politiinspektør og leder af efterforskningen ved Midt- og Vestjyllands Politi, og fortsætter:
– Det har været en lang og kompliceret efterforskning, som er foregået på tværs af politikredse og online, men samarbejdet med efterforskerne her i kredsen og Rigspolitiets NC3 har været fantastisk godt.
En del af en hackergruppe
Da den første bombetrussel var mod Tingstrup Skole i Midt- og Vestjyllands Politis politikreds, blev der dér nedsat en efterforskningsgruppe. Gruppen har samarbejdet med Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, NC3, og det er samarbejdet, der har resulteret i anholdelserne.
Politiet formoder dog, at de fire anholdte ikke har arbejdet alene.
– De unge er formentlig del af en hackergruppe, så vi har en formodning om, at der er flere involverede. Det skal afhøringerne og den videre efterforskning afdække. Vi har konfiskeret en del telefoner og computere, som vi nu sender til undersøgelse hos NC3. Det er en alvorlig forbrydelse, der er begået, og vi arbejder videre med at finde alle involverede – efterforskningen er langt fra færdig, siger Hans Roost.
Derfor forventer politiet, at der godt kunne være flere anholdelser i vente.
Franarret sig koder
Politiet har arbejdet med en tese om, at intranettet Aula var blevet hacket, men efterforskningen viser, at det formentlig ikke er tilfældet.
De fire unge har angiveligt franarret koderne til Aula fra eleverne selv.
– Aula er ikke blevet hacket på den måde, man kender det for eksempel fra film. Her er nok snarere tale om, at nogle børn og unge er blevet franarret deres brugernavn og password i forbindelse med et online-spil, som gerningsmændene så har brugt til at få adgang. Man kan sige, at de ikke har brudt døren op, men snarere har narret sig til nøglen og låst sig ind, siger politiinspektør Claus Birkelyng, som er leder af Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center.
Han forklarer, at selv om der ikke er tale om hacking, er brug af passwords uden samtykke også i strid med straffeloven.