Fire gode råd til at undgå skadelige parabener

Rigshospitalet mener, at hormonforstyrrende stoffer som parabener blandt andet er grunden til den faldende sædkvalitet hos danske mænd.

Der er skadelige parabener både i plejeprodukter og i mad. Klik igennem for at finde ud af, hvordan du undgår dem.Arkivfoto: SCANPIX
Der er skadelige parabener både i plejeprodukter og i mad. Klik igennem for at finde ud af, hvordan du undgår dem.Arkivfoto: SCANPIX
Offentliggjort Sidst opdateret

Parabener er konserveringsmidler. De er for det meste nødvendige i personlige plejeprodukter. De sørger for, at der ikke vokser bakterier og svampe, der kan ødelægge produktet og i værste fald inficere hud eller øjne.

Men parabener er også nogle af de mest omdiskuterede konserveringsmidler til personlig pleje, fordi de allerede for mere end 15 år siden, blev mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Hvad er parabener?

Parbener bruges til at forhindre vækst af svampe og bakterier i blandt andet personlige plejeprodukter som cremer, læbepomader og deodoranter. Stofferne bruges også som konservering i lægemidler eller fødevarer.

EU har endnu ikke vedtaget kriterier for, hvornår et stof er hormonforstyrrende. Derfor er Danmark kommet med et forslag til kriterier. Center for Hormonforstyrrende Stoffer har med udgangspunkt i det danske forslag vurderet, at nogle stoffer er hormonforstyrrende, hvor andre kun er mistænkt for at være det.

Derfor er parabener farlige

Koninationen af forskellige stoffer – selv i meget små doser – kan have en hormonforstyrrende effekt. Det er Miljøstyrelsen og flere andre organisationer som FN og WHO enige om. Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion mistænker hormonforstyrrende stoffer for at være årsag til blandet andet at:

– En ud af fem danske mænd mellem 18 og 20 år har en sædkvalitet, der ligger under WHO’s normalværdi.

– Danmark har haft en stor stigning i tekstikelkræft over de sidste 60 år. Vi er det land i Europa, der har den højeste forekomst af kræftformen. Næsten en procent af de danske mænd risikerer at få testikelkræft på et tidspunkt i dere liv.

– Ni procent af danske drengebørn bliver født med kryptorkisme (tekstiklerne er ikke faldet helt på plads i pungen). Det er meget mere end i 1960’erne.

– Danske mænds testosteronsindhold i blodet er faldet. Mænd født efter 1930-40’erne har lavere testosteronindhold, end deres fædre og bedstefædre have i samme alder.

– Danske piger går i dag i pubertet et helt år tidligere end bare for 15 år siden.

Parabener bidrager til cocktaileffekten

Myndigheder vurderer og regulerer i dag som hovedregel et stof ad gangen. Ifølge Forbrugerrådet Tænk tager de ikke tilstrækkelig højde for det, der hedder cocktaileffekten – eller kombinationseffekten.

Du kan nemlig blive udsat for hormonforstyrrende stoffer fra mange produkter i din hverdag her iblandt: Kosmetik, mad og dampe.

Ifølge Miljøstyrelse kan effekten af stofferne ændre sig, når man bliver påvirket af flere stoffer på en gange. Det kan godt være at et enkelt stof i en bestemt mængde ikke udgør en risiko, men hvis man samtidigt bliver udsat for andre stoffer kan risikoen ændre sig.

Parabener kan bidrage til den samlede udsættelse for uønskede stoffer, der samlet set kan udgøre en risiko i forhold til hormonforstyrrende effekter – også selvom brugen af stofferne i sig selv vurderes at være sikker.

I test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi får produkter med parabener derfor den dårligste bedømmelse.

Kan give allergi

Antallet af tilladte konserveringsmidler i plejeprodukter er begrænsede, men flere af de tilladte konserveringsmidler har problematiske egenskaber, fordi de typisk kan give allergi.

Parabener er sjældent den eneste årsag til allergi. Derfor taler flere for den fortsatte brug af parabener.

Astma-Allergi Danmark tillader for eksempel methyl- og ethylparaben, der bærer deres allergimærke Den Blå Krans.

Lovlige parabener

Nogle parabener er blevet forbudte at anvende i kosmetik, mens andre fortsat er tilladte. Det er sket efter vurderinger både på nationalt og europæisk plan.

Parabener der er lovlige at bruge i personlig pleje i koncentrationer op til 0,4 procent:

– Methylparaben

– Ethylparaben

Ulovlig overfor børn

Andre parabener er ulovlige i produkter til børn under tre år. De er stadig tilladte i andre plejeprodukter i koncentrationer op til 0,19 procent. Disse er:

– Propylparaben

– Butylparaben

Har været lovlige

Der er også de parabener, der indtil for nylig er blevet anvendt regelmæssigt i kosmetik, som nu er forbudte:

– Isopropylparaben

– Butylparaben

Det viser forskningen

Studier af parabener både i celle- og dyreforsøg viser, at de kan efterlige det kvindelige kønshormon, altså østrogen-aktiviteten. For nogle parabener peger studier i retning af, at de også kan nedsætte effekten af det mandlige kønhormon.

De hormonforstyrrende effekter er stærkest ved butyl- og propylparaben. Resultaterne er mere modstridende ved methyl- og ethylparaben. Forskere anser derfor de sidstnævnt stoffers mulige hormonforstyrrende effekt for at være mindre.

Center for Hormonforstyrrende Stoffer har vurderet, at butylparaben er hormonforstyrrende, mens methyl-, ethyl- og propylparaben er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Klik igennem galleriet ovenover for at undgå de skadelige stoffer.

Powered by Labrador CMS