Finanstilsyn: Stresstest styrker bankerne

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Selvom boligpriser og BNP skulle styrtdykke, vil danske banker have penge nok, lyder det fra Finanstilsynet.

Selv i et ekstremt pessimistisk scenarie for dansk økonomi, hvor både bruttonationalprodukt og boligpriser styrtdykker, vil de fire største danske banker have penge nok i skattekamrene til at modstå krisen.

Det viser resultaterne af den test, som Finanstilsynet har gennemført hos Danske Bank, Nykredit, Jyske Bank og Sydbank, og det er med til at sætte en endnu tykkere streg under den danske banksektors troværdighed, mener Finanstilsynets direktør, Ulrik Nødgaard.

– Vi har lavet en historisk grundig gennemgang af størstedelen af bankernes aktiver, og den peger på, at selvom der selvfølgelig vil være nogle små justeringer ved en så grundig gennemgang, så svarer de bogførte værdier i det store hele til vores vurdering af dem.

– Selv i et hårdt stresscenario vil de fire store danske banker typisk have en egenkapitalprocent på omkring 11 procent eller derover. Det er i europæisk sammenhæng ganske, ganske godt, siger han.

Retningslinjerne for helbredstesten af bankerne udstikkes af Den Europæiske Centralbank ECB og udføres blandt andet i samarbejde med de nationale finanstilsyn.

Bankerne får dels kigget bøgerne grundigt igennem, og dels bliver de udsat for en såkaldt stresstest, som skal vise, hvor godt de er rustet til at modstå forskellige ekstreme scenarier for den økonomiske udvikling.

Ifølge Ulrik Nødgaard er det blandt andet et scenarie, hvor BNP falder syv procent i forhold til den forventede udvikling, og hvor boligpriserne falder 20 procent.

– Det er et ganske hårdt scenarie, når man sammenligner med det forventede. Det beder vi bankerne om at regne på, og så kvalitetssikrer vi bagefter, siger direktøren.

25 ud af 130 banker i eurozonen er dumpet i testen, men alligevel mener Ulrik Nødgaard, at det styrker troværdigheden for bankerne på europæisk plan.

– Vi kommer ikke udenom, at det først og fremmest er en øvelse, der udspringer fra eurozonen og bekymringerne for værdiansættelserne af bankernes aktiver der. Så er der selvfølgelig nogle institutter, der skal ud og skaffe noget kapital, siger Ulrik Nødgaard.

– Men min forventning er, at det vil bidrage positivt til at skabe troværdighed om den europæiske banksektor. Man skal huske på, at effekten af denne her øvelse skal ikke kun måles på de banker, der ikke består, men nok så meget på, at alle banker er blevet gennemgået, tilføjer han.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS