Finansloven 2018 er på plads

Så skulle der være enighed om finansloven 2018.

Rene Christensen (DF), Kristian Jensen (V), Brian Mikkelsen og Rasmus Jarlov (K), Simon Emil og Joachim B Olsen (LA) ved indgåelsen af aftalen om finansloven i Finansministeriet. Foto: Martin Sylvest/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Finansloven 2018 skal nu være på plads efter lange forhandlinger.

Efter mange dage med lange forhandlinger har regeringen og Dansk Folkeparti fredag aften indgået en aftale om næste års finanslov.

Lidt efter klokken 21 kom de fire partiers ordførere og finansminister Kristian Jensen (V) ud af forhandlingslokalet i Finansministeriet og fortalte, at en aftale for finansloven 2018 er på plads.

VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti har fredag aften indgået en aftale om finansloven 2018.

Penge til ældre, sundhed og betjente

Aftalen sætter flere penge af til ældre, sundhed og flere politibetjente og sætter punktum for et kaotisk forhandlingsforløb, hvor især Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har været på kant med hinanden.

Finansminister Kristian Jensen (V) siger om aftalen på Finansministeriet hjemmeside:

– Vi har lavet en rigtig god finanslovsaftale med Dansk Folkeparti, som vil give danskerne en mere tryg hverdag.

– Vi løfter vores sundhedssektor med to milliarder kroner og ældrepleje med 2,7 milliarder kroner i 2018 til 2021 for at sikre en bedre og mere værdig behandling.

– Vi øger samtidig antallet af betjente for at bekæmpe kriminalitet og terror konsekvent og effektivt. Desuden investerer vi flere penge i en bedre infrastruktur for at få Danmark til at hænge bedre sammen, siger Kristian Jensen.

Flere hænder på ældreområdet

Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen fremhæver, at der kommer flere “varme hænder” på ældreområdet.

– Det er det, der bliver efterspurgt derude, siger René Christensen.

Han fremhæver desuden, at parterne er enige om at gøre boligjobordningen permanent. Samtidig udvides ordningen, så man også få skattefradrag for flere ting, end man kan i den nuværende ordning.

Liberal Alliances chefforhandler, økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, fremhæver to skattelettelser i aftalen:

– For det første afskaffer vi den skat, som medarbejdere betaler, hvis de får stillet fri telefon eller internet til rådighed af deres arbejdsgiver.

– For det andet får vi afskaffet den såkaldte udligningsskat, som nogle af de mennesker, der har sparet mest op til pension, har været ramt af, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Glad Brian Mikkelsen

De Konservatives chefforhandler, erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen, siger:

– Vi er glade for, at temperamenter er faldet ned, så vi endelig har fået en finanslov med vægt på kernevelfærden og en markant styrkelse af politiet. Massivt flere politifolk til terrorsikringen.

– Og så vil vi ikke lægge skjul på, at det er godt, at vi fortsætter boligjobordningen. Det er godt for erhvervslivet og godt for danskerne, siger Brian Mikkelsen.

Her er et overblik over nogle af reaktionerne på aftalen om finansloven 2018:

* Dansk Industri er glad for, at der er aftalt et løft på voksen- og efteruddannelsesområdet:

– Ligesom aftaleparterne mener vi, det er afgørende, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Derfor er det positivt, at man vil følge udviklingen tæt. Det er en forudsætning, hvis vi skal imødekomme virksomhedernes behov for medarbejdere i de kommende år, siger DI’s direktør, Karsten Dybvad.

* Dansk Erhverv ærgrer sig over, at der ikke er faldet en skatteaftale på plads sammen med finansloven 2018:

– Overordnet set er det godt, at aftalen er faldet på plads. Den er nødvendig, men der er uløste problemer, især den udtalte mangel på arbejdskraft. Derfor havde vi meget gerne set, at skattepakken også var kommet med i denne omgang, siger administrerende direktør Jens Klarskov.

* Landbrug & Fødevarer hæfter sig blandt andet ved, at boligjobordningen bliver gjort permanent.

Finanslov 2018

* Der er afsat i alt cirka 4,7 milliarder kroner til bedre sundhed og ældrepleje i perioden 2018-21.

På sundhedsområdet bliver der afsat cirka 2,0 milliarder kroner til blandt andet frit valg i forhold til genoptræning, og fra 2019 en ekstra akutlægehelikopter til udkantsområderne.

Der bliver afsat 2,7 milliarder kroner om året til en bedre bemanding på plejehjem, mere frit valg, så ældre blandt andet selv kan vælge madordning, og mere fokus på at sikre ældre en værdig død.

* Der sikres et yderligere meroptag på i alt 300 politistuderende i 2018 og 2019, hårdere straffe for grov vold og indbrud, skærpet indsats mod bande- og ungdomskriminalitet.

* Reetablering af rytterisektion i dansk politi.

* Der sættes penge af til udvidet motorvej over Vestfyn, hastighedsopgraderinger på landeveje og motorveje, lavere takster over Storebæltsbroen.

* Styrket grænsekontrol.

* Skatten på fri telefon fjernes.

* Kvalitetspulje til erhvervsuddannelserne på 170 millioner kroner.

* En permanent boligjobordning.

* Udligningsskatten på indtægter fra pensionsopsparing fjernes.

Kilde: Finansministeriet.

– Det kan bidrage til vedligeholdelsen af boliger i yderområderne. Det er vigtigt, at ordningen nu bliver permanent, så vores borgere og virksomheder kan få ro til at tænke langsigtet, siger administrerende direktør Karen Hækkerup.

Powered by Labrador CMS