Festival advarer: Klik IKKE på disse videoer
Digitale svindlere lokker følsomme oplysninger ud af folk via falske YouTube videoer.
Det er langt fra ualmindeligt, at der bliver lagt falske livekoncerter på YouTube. Hidtil har Danmark dog været forskånet, men det er slut nu. Det udbredte og internationalt fænomen har nemlig ramt den netop overståede SPOT Festival. Det fremgår af en artikel af bloggeren Andreas Kristiansen på musikundervisning.dk.
Han fortæller, at der er blevet lagt flere end 50 enslydende, falske videoer op fra diverse koncerter. Desuden, at det handler om at få folk til at klikke på et link, der leder til koncerten på en anden side. Formålet er at lokke følsomme oplysninger ud af folk.
Det ærgrer helt naturligt lederen af SPOT Festival Gunnar Madsen:
– Det er helt enkelt noget svineri. Dels en overtrædelse og ulovlig brug af vores varemærke, som er med til at skabe forvirring. Dels ligner det et forsøg på phishing, som vi vil advare alle mod at blive udsat for, har han udtalt til Andreas Kristiansen.
En typisk metode
Ifølge IT-sikkerhedschef og grundlægger af CSIS Security Group, Peter Kruse, er det en typisk metode at arbejde på for svindlere.
– De bruger de digitale platforme, folk i forvejen færdes på, og går målrettet efter specifikke grupper. Blandt andet musikinteresserede. Derfor er både YouTube og Facebook perfekte til formålet. Der er tale om en ny generation af svindlere, også nogle danskere, der er blevet digitale, og som fanger deres ofre, der, hvor de ved, de er, siger han til newsbreak.dk.
Han fortæller også, at svindlerne er vanvittig dygtige, og at de udnytter, at vi er alt for ukritiske, når vi klikker rundt på forskellige sites.
– Ikke mindst når vi “lokkes” til det via emner, vi interesserer os for og på perfekt dansk, siger Peter Kruse.
Læs det med småt
Han bekræfter også, at det handler om at lokke følsomme oplysninger ud af ofrene, og i den sidste ende at narre penge fra folk.
– Man ser ofte, at folk bliver tilbudt en eller anden vare til meget billige penge, når de har afgivet deres oplysninger. Vel at mærke en vare som svindlerne, via deres målrettede jagt på specifikke grupper, ved man vil være interesseret i. For eksempel koncertbilletter. Når folk så betaler for varen med et kreditkort, hænger de på den. I hvert fald hvis de ikke husker at læse det, der står med småt i tilbuddet. Det vil nemlig som regel være forbundet med noget andet, for eksempel et eller andet abonnement, når man takker ja og betaler. Så i stedet for kun at betale en halvtredser for billetten, har man samtidig bundet sig til måske at skulle betale 400 kroner om måneden i længere periode. Man har jo oplyst sine kortoplysninger ved betalingen, og dermed kan svindlerne bare trække pengene på kortet, forklarer Peter Kruse.