Femdobler risikoen for depression
Den første undersøgelse over tid viser, at sexchikanerede har en stærkt forhøjet risiko for at udvikle en depressiv lidelse.
(Citathistorie fra Fagbladet 3F)
Ofre for sexchikane på arbejdspladsen har op til fem gange højere risiko end andre for at pådrage sig en depressiv lidelse.
Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i København. Det er første gang sammenhængen mellem sexchikane og depression er undersøgt over tid.
Det skriver Fagbladet 3F.
De nye tal følger efter en anden undersøgelse for kort tid siden. Den viste en forbindelse mellem sexchikane og selvmord og selvmordsforsøg.
Den nye danske undersøgelse er netop offentliggjort internationalt i et psykiatrisk tidsskrift, Journal of Affective Disorders. En af forskerne bag er Maj Britt Dahl Nielsen, der til daglig er ansat på Statens Institut for Folkesundhed.
Hun fortæller, at når danskere bliver spurgt, om de har været udsat for seksuel chikane, så er det forholdsvis få, der svarer ja. I andre lande er det langt flere.
– Undersøgelsen her er foregået blandt de danskere, der svarer ja til, at de har været ofre for sexchikane. Måske har de været udsat for noget lidt grovere, når de svarer ja til spørgsmålet. Og det kan muligvis være grunden til, at risikoen for depressive lidelser er så meget forstørret, siger Maj Britt Dahl Nielsen.
Men hun tilføjer, at det kun er en antagelse. Hun håber, at nye forskningsprojekter kan give mere viden. Også om der er nogle krænkelser, som har særligt voldsomme konsekvenser for ofrenes helbred.
Kan have alvorlige følger
Det er en svensk undersøgelse, der viser sammenhæng mellem sexchikane og selvmordsadfærd. Den er offentliggjort for nogle uger siden i British Medical Journal.
– Alt i alt viser det, at sexchikane kan have alvorlige følger, siger Maj Britt Dahl Nielsen.
Arbejdsmiljøpolitisk chef Ulla Sørensen fra 3F mener, at der på mange arbejdspladser er behov for en kulturændring for at komme krænkelser til livs.
– Det er trist og helt uacceptabelt, når vi nu ser, at sexchikane kan give svære psykiske følger, siger hun.
Maj Britt Dahl Nielsen siger, at det er vigtigt, at arbejdspladserne følger med i, hvad der sker hos dem.
– Man skal have en politik om sexchikane og markere, at det ikke tolereres. Det er godt at diskutere på den enkelte arbejdsplads, hvor grænserne går hos dem.