Fem råd til at få børnene til at spise fisk

Involver børnene i madlavningen. Hvis man er med til at skære fisken ud og tilberede den, så opstår der en større interesse og stolthed ved at spise måltidet. Foto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

Mange børn stritter imod, når der kommer fisk på bordet. Men der findes helt konkrete metoder, som kan hjælpe i kampen mod de kræsne unger.

Fisk er sundt, men det er de yngste familiemedlemmer ofte helt ligeglade med. Det kan nemt udvikle sig til en sej kamp over middagsbordet, når der bliver serveret fiskeretter for familien. Men sådan behøves det ikke nødvendigvis at være.

– Jeg anerkender, at det kan være lettere sagt end gjort, men det kræver nogle aktive tiltag fra forældrenes side, siger Jon Fuglsang, som er lektor ved det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet på Professionshøjskolen Metropol.

– Det er vigtigt. Der er mange mennesker, der går igennem et helt liv med stærke holdninger imod fisk, og ofte bygger det på et ret spinkelt grundlag om dårlige erfaringer med at spise fisk som børn, forklarer han.

Jon Fuglsang understreger samtidig vigtigheden af at følge kostrådene, der anbefaler, at danskerne spiser fisk mindst to gange om ugen. Det sunde indhold af proteiner, omega 3-fedtsyrer og D-vitaminer er nemlig ekstremt vigtigt for børns fysiske og mentale udvikling.

Ikke noget lokkeri

Men børn skal ikke lokkes med løfter om sund og nærende aftensmad, for det kan de sjældent forholde sig til. Og de skal heller ikke trues med konsekvenser, hvis de ikke spiser fisken.

– Mad er kærlighed. Det handler om, at forældre så gerne vil ernære deres egne børn, og derfor er der meget på spil. Det kan sagtens skabe pres og konflikter over aftensmaden, lyder det fra familiepsykologen Heidi Agerkvist.

– Det handler ikke om, at I er dårlige forældre. Selv små børn oplever at få magt og have noget at skulle have sagt, når de finder ud af, at de kan sige nej til mad. Det er vigtigt, at man hverken tvinger og presser eller belønner og jubler for meget, siger Heidi Agerkvist.

I stedet anbefaler hun, at man lader børnene være en del af madlavningen med fisk. Det kan vække interessen for måltidet. Samtidig er det vigtigt, at de voksne ikke skilter med deres egen modvilje mod visse madvarer, hvis de små skal have mod på at sætte tænderne i nye og fremmede retter.

 

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS