Fem måder at komme sig over influenza på
Hvis du ligesom mange andre er træt af forkølelse, så fortvivl ej! Hjælpen er nær.
Det er uendeligt træls at få et tilbagefald med sygdom. KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DU UNDGÅR DET. Foto: Scanpix
Der er mange danskere, der i efterårsmånederne begynder at kæmpe med influenza og feber. Næsen løber som var det et vandfald, samtidig bliver lommetørklæder, køkkenruller og lignende brugt i flæng for at komme den stoppede næse til livs.
Artiklen fortsætter under videoen.
Feberen har overtaget dit liv – og det eneste, der synes rigtigt at gøre er at kravle under dynen og føle sig ussel. Influenza rammer danskerne forskelligt, men der findes en lang række ting, som du kan gøre, hvis du vil komme dig hurtigere over forkølelsen.
Det er britiske The Guardian, der har taget et dyk ned i forskningens uudtømmelige database af studier, som alle blotlægger, hvordan man kommer forkølelsen til livs.
Men hvor du troede, at forkølelsen var afsluttet, når snuen første gang var væk, så er der faktisk god grund til at fortsætte med en lang række små instanser i din hverdag – det gør nemlig, at du kan undgå de djævelske tilbagefald, som så ofte kan ramme.
I galleriet over artiklen kan du se, hvordan du kan beskytte dig mod tilbagefald fra forkølelse.
Influenza
- Influenza skyldes infektion i de øvre luftveje med influenzavirus A, B eller C. Hver virustype her derudover en række undertyper. Alle kan blive ramt af influenza. Det er dog især ældre over 65 år og andre personer med sygdom, der påvirker immunforsvaret, som har øget risiko for et alvorligt forløb af influenza.
- Den tilbagevendende vinterinfluenza kaldes sæsoninfluenza, og den optræder i bølger af 6-10 ugers varighed i perioden fra december til marts.
- Et par gange i løbet af en 10-årig periode kan influenzaforekomsten være markant højere end forventet, og så er der tale om en egentlig epidemi, hvor op imod 20 procent af befolkningen bliver ramt. Sidst en epidemi ramte Danmark var i 2009, hvor en helt ny influenzatype var skyld i en verdensomspændende pandemi.
- Influenza kan give høj feber med kulderystelser, muskelømhed og hovedpine, der ledsages af en markant sygdomsfornemmelse. Der er ofte lidt tør hoste og lette synkesmerter. I ukomplicerede tilfælde varer selve sygdommen fire-fem dage, men følges gerne af en til to uger med træthed og nedsat fysisk formåen.Ved alvorlig sygdom ses oftest lungebetændelse, ligesom influenza kan forværre eksisterende sygdomme som for eksempel sukkersyge eller hjertekarsygdomme.
- Hvert år dør i gennemsnit ca. 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza
Kilde: Statens Serum Institut