Fem af de nye danske kampfly lander aldrig i Danmark

Ifølge regeringen skal Danmark have 27 nye kampfly. Men fem skal permanent stå i USA, viser udvalgsrapport.

Fem af de 27 nye F-35-fly, som der er lagt op til, at Danmark skal have, vil blive brugt til træning af piloter i USA. Foto: Evert-jan Daniels/AFP
Offentliggjort Sidst opdateret

Ifølge regeringen skal Danmark have 27 nye kampfly. Men i virkeligheden er tallet betydeligt lavere. Nemlig 22. Det skriver Jyllands-Posten.

Fem af de nye F-35 Joint Strike Fighter-kampfly, som regeringen vil købe for cirka 20 milliarder kroner, skal stå permanent i USA, hvor Danmark og en række andre lande skal bruge de danske fly til pilottræning.

Det fremgår af en rapport, som et regeringsudvalg har lavet som en del af grundlaget for valget af Danmarks nye kampfly. Heri fremgår det, at Danmark permanent skulle sende seks fly til ITC-træningscenteret på Luke Air Force Base i Arizona.

Men i slutspurten blev tallet nedbragt til fem, da regeringen reducerede antallet af kampfly.

Både regeringen og flere forsvarsforligspartier bekræfter, at fem af de nye kampfly produceret af amerikanske Lockheed Martin aldrig kommer til Danmark, og det er et stort problem, mener den konservative forsvarsordfører, Rasmus Jarlov.

– Det siger sig selv, at vi ikke kan gøre det samme med kun 22 operative fly, som vi kan i dag, siger Jarlov, der mener, at det er på tide, at regeringen fremlægger fakta, som de er.

I en mail til Jyllands-Posten bekræfter Forsvarsministeriet, at “der planlægges placeret fem danske F-35-fly i USA”, og at Folketingets Forsvarsudvalg er blevet informeret om dette.

Ministeriet oplyser tillige, at det er en del af betingelserne for F-35-partnerskabet, “at hvert partnerland, herunder Danmark, selv skal stille et antal fly til rådighed ved uddannelsesfaciliteten”.

Forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S) ser ingen problemer i, at fem fly skal trækkes fra, fordi regeringens kampflykontor har lavet en samlet beregning, der viser, at det bedst kan betale sig at lade piloterne træne i USA.

/ritzau/

 

Powered by Labrador CMS