Fartglade bilister: Her er de dårligste undskyldninger

En ny undersøgelse foretaget af Rådet for Sikker Trafik viser, at hver fjerde kører for stærkt på landevejene.

Rådet for Sikker Trafik sætter fokus på bilisters hastighed på landevej. Flere bilister kører alt for stærkt. Rådet opfordrer deres bilister til at sænke farten i en ny kampagne. Klik videre og læs dårlige undskyldninger for at køre for stærkt. Foto: Rådet for Sikker Trafik
Rådet for Sikker Trafik sætter fokus på bilisters hastighed på landevej. Flere bilister kører alt for stærkt. Rådet opfordrer deres bilister til at sænke farten i en ny kampagne. Klik videre og læs dårlige undskyldninger for at køre for stærkt. Foto: Rådet for Sikker Trafik
Offentliggjort Sidst opdateret

Hver dag bliver bilister med en lidt for tung speederfod stoppet, blitzet eller andet for ikke at overholde hastighedsgrænsen. Faktisk sker det, at hver fjerde dansker, der kører på de danske landeveje, runder 100 kilometer i timen.

Det har Rådet for Sikker Trafik fundet ud af i en ny undersøgelse, derfor sætter de fokus på at sænke farten i en ny kampagne.

Dårlige argumenter

Kampagnen som Rådet for Sikker Trafik har kaldt Sænk farten – bare lidt sætter fokus på de mange argumenter, bilister, der kører for stærkt har.

I galleriet ovenfor kan du læse de ti mest brugte forklaringer på, hvorfor bilister kører for stærkt.

Det er særligt de danske landeveje, hvor kampagnen skal foldes ud, da der oftest sker mange uheld grundet for høje hastigheder på sådanne strækninger.

Desuden har en ny undersøgelse, som organisationen har foretaget, at der er problemer med at overholde fartgrænserne på landeveje.

Halvdelen kører for stærkt

2354 bilister er blevet spurgt, om de i første halvår af 2019 har kørt 90 kilometer i timen på en landevej.

Resultatet er skræmmende, for 56 procent har svaret, at det har de gjort. Mens næsten hver fjerde har svaret, at de har kørt 100 kilometer i timen på en landevej.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Selv om der kun er tale om 10 og 20 kilometer i timen for meget, så kan det have alvorlige konsekvenser.

– Det kan måske føles helt ufarligt at køre lidt for stærkt. Men selv de små fartoverskridelser er hvert år skyld i, at mennesker mister livet eller kommer alvorligt til skade. I en kritisk situation kan selv en lille fartoverskridelse betyde, at du skal bruge markant flere meter på at bremse eller slet ikke når at standse op i tide, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, i pressemeddelelsen.

Mister livet på landevej

De danske landeveje er hårdt ramt af ulykker. Faktisk har seks ud af ti trafikdræbte mistet livet på en landevejsstrækning.

Gennemsnitsfarten på landeveje er faldet over årene, men i halvdelen af alle dødsulykke, hvor for høj fart var en del af grunden, var hastigheden faktisk kun overskredet med maksimalt 20 kilometer i timen.

81 kommuner er med i kampagnen om at få bilister til at sænke farten, selv bare en lille smule, på kommunernes landeveje.

Powered by Labrador CMS