Farlige myter om søvn ødelægger din sundhed

Der finde mange myter og skrøner om søvn, men hvor sande er de egentlig?

Offentliggjort Sidst opdateret

Der er nogle dage, hvor sofaen kan synes lige så tiltalende som en seng. Du prøver at kæmpe i mod, men dine øjne giver langsomt efter – trætheden overvælder dig, og du er klar til at dysse hen i en dyb søvn.

Og du kender sikkert udtrykket, som du bliver mødt af, når du vågner op fra den tiltrængte ‘morfar’.

– Du er født med et godt sovehjerte.

Så kan man tolke det udtryk som man vil, men en ny undersøgelse peger faktisk på, at søvnen har afgørende betydning for, hvor sund og hvor godt du har det. Det er der som sådan ikke noget nyt i, men det nye ved forskningen er faktisk, at en række myter om søvn kan vise sig ikke alene at ødelægge vores søvn, men også vores generelle sundhed.

Det amerikanske studie har nemlig taget søvnmyter under lup. Først fandt man de mest udbredte søvnmyter, hvor efter ti søvnforskere blev sat til at vurdere både om myterne var forkerte – og hvor farlige de egentlig er for os mennesker.

– Det er heller ikke sådan, at du ved at sove mindre kan vænne kroppen til det. Det går ud over din sundhed, hvis du sover mindre end du har brug for, siger Marian Christin Petersen, der forsker i søvn ved Sjællands Universitetshospital til DR.

I galleriet øverst kan du se de farligste og mest usande myter, men også hvad der påvirker din søvn allermest.

Sådan kan du falde i søvn hurtigere

Det forsøger et militærtrick at råde bod på. Det vurderes nemlig ifølge Metro, at være noget nær det mest effektive indslumringsmiddel på linje med det klassiske fåretæller-trick.

Søvnmetoden er ifølge avisen først beskrevet i en bog fra 1981, der havde til formål at hjælpe PTSD-ramte soldater, men flere af teknikkerne der fra benyttes altså også den dag i dag, fordi det eftersigende er så effektivt.

Alligevel vil den amerikanske hær ikke have det hængende på sig, hvis metoden ikke virker. I hvert fald har den offentliggjort en såkaldt ansvarsfraskrivelse, hvor i det fremgår at du i bund og grund er nødt til at finde det, der bedst virker for lige netop dig.

Der er ingen anden magisk formel end at lytte til din egen krop“, lyder meldingen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Det står dig frit for, om du vil prøve metoden, som du kan se her under. Alternativt kan du klikke dig gennem galleriet over artiklen, hvor du kan se en række rigtig gode råd til en bedre søvn.

– Slap af i ansigtsmusklerne. Både tunge, kæbe og øje-musklerne. Slap også af i skuldrene og armene.
– Træk vejret langsomt ind og ud, opg fortsat med at slappe helt af i dine ben – først lår og herefter skinneben.
– Når hele kroppen har slappet af i 10 fulde sekunder, skal du “tømme” dit hoved for tanker. Eventuelt med en af disse tre anbefalede metoder:

Sæt de bedste rammer for din søvn

Sæt de bedste rammer for din søvn

– Soveværelset skal være lidt køligere end resten af huset, mørkt og stille. Optimalt omkring 18 grader med plads til personlige præferencer.

– Drop tv’et i soveværelset. Selv om det er slukket vil tv’ets blotte tilstedeværelse påvirke dit centralnervesystem, fordi du ved, muligheden er der.

– Partnere skal ikke nødvendigvis have samme madras eller dyne. Vælg din egen, stol på din krop.

– Dyne og topmadras skal kunne svedabsorbere, når sommernætterne bliver lune.

1. Forestil dig, at du ligger i en kano ude på en isoleret sø med udsigt til en klar og blå himmel.
2. Forestil dig, du ligger i en sort hængekøje i et mørkt rum.
3. Gentag ordene “lad være med at tænke” i 10 sekunder.

Kilder: DR.dk, Videnskab.dk, National Sleep Foundation

Powered by Labrador CMS