Farlig bakterie i kebab – sådan undgår du den

Arkivfoto: Iris/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

E-coli-bakterien VTEC har angiveligt smittet syv personer, der alle har spist kebab i København og Aarhus.

Sundhedsstyrelsen oplyser onsdag, at syv personer i København og Aarhus er under mistanke for at være smittet med en alvorlig e-coli-bakterie af typen VTEC O157.

Myndighederne har endnu ikke fundet smittekilden til bakterien, men som privatperson er der mange forholdsregler, man kan gøre sig for at sikre, at man ikke selv bliver smittet med bakterien, som har populærbetegnelsen “burgerbakterien”.

Fødevarestyrelsen oplyser, at hyppig hygiejne kan sikre, at bakterien ikke kommer ind i kroppen.

* Vask regelmæssigt og grundigt hænder. Særligt inden du forbereder mad.

* Vask grøntsager. Skyl altid frugt og grøntsager, inden du spiser dem rå.

* Rengør grundigt. Vær omhyggelig med vask af skærebræt og knive.

* Tilbered separat. Adskil altid skærebræt og knive til kød og grøntsager.

* Slå bakterier ihjel. VTEC bakterier dræbes ved omkring 70 grader. Kog derfor grøntsager ved 70 grader eller mere i mindst 10 minutter, og gennemsteg eksempelvis hakket oksekød.

* Opkog. Giv babymajs, sukkerærter og andre snackgrøntsager et kort opkog, før du spiser dem.

* Undgå upasteuriserede mejeriprodukter og opbevar altid letfordærvelige fødevarer i køleskabet.

* Hvis du har haft kontakt med kvæg eller andre drøvtyggere, skal du efterfølgende vaske hænderne grundigt.

* Har du symptomer som blodig diarré eller voldsomme mavesmerter, skal du kontakte din læge omgående, lyder rådet fra Statens Serum Institut.

Kilde: Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS