Farlig bakterie fundet i vandrør efter dødsfald
Der er fundet legionella-bakterier på et plejehjem i undersøgelser efter et dødsfald, der kan skyldes legionærsygdom.

Myndighederne har undersøgt vandrørene på et plejehjem på Læsø, efter der blev fundet spor af legionella-bakterier hos en beboer på plejehjemmet, der døde før jul. Det skriver Nordjyske.dk.
Der var derfor frygt for, at kvinden var død på grund af en infektion med legionærsygdom, som skyldes legionella-bakterier.
Der blev da også fundet legionella-bakterier i nogle af vandrørene på plejehjemmet, men Jørgen Vestby Christiansen oplyser til Nordjyske.dk, at det ikke var et niveau, der normalt er problematisk. Ældre mennesker med svagere immun-forsvar kan dog stadig blive smittet, og plejehjemmet har derfor nu hævet temperaturen i det varme vand, så legionella-bakterierne ikke kan overleve.
Kommunen mener, at bakterierne kan have udviklet sig i vandrørene, fordi nogle værelser har stået ubrugte hen, så der kan have været stillestående vand i længere tid i nogle af rørene.
Det står endnu ikke klart, hvorvidt det rent faktisk var legionærsygdom, der var skyld i kvindens død.
Der har over den seneste årrække været en markant stigning i antallet af legionella-tilfælde, der bliver registreret.
Newsbreak.dk har tidligere talt med Søren Uldum, der er seniorforsker ved Statens Serum Institut med ansvar for legionella-overvågning. Han har en række bud på, hvorfor flere bliver ramt af legionærsygdom, men han kan ikke med sikkerhed udpege en forklaring.
Bedre indberetning og diagnosticering
For det første mener Søren Uldum, at der tidligere har været tilfælde, som ikke er blevet registreret, fordi de ikke er blevet indberettet til SSI, som står for at føre statistikken. Nu kan SSI gå ind og trække tallene ud af de elektroniske systemer, og derfor bliver alle patienter med legionærsygdom talt med i statistikken.
En anden forklaring kan også være, at hospitalerne er blevet bedre til at opdage det, når der er tale om legionærsygdom.
– Vi skal ind at se, om det kan skyldes, at vi bare undersøger flere. Det er der ikke noget, der tyder på, så jeg tror, at vi ser en regulær stigning i antallet af smittede, siger Søren Uldum.
Han fortæller, at der formentlig er rigtig mange mildere tilfælde af legionella, som man ikke kender til, fordi de smittede ikke kommer på hospitalet.
– I Tyskland regner de for eksempel med, at der er 20-30 tusind legionella-tilfælde om året, men man registrerer kun 300-400, siger han.
Trives i varmere klima
Klimaforandringer kan ifølge Søren Uldum også spille en rolle i stigningen af legionella-smittede.
– Legionella er en varmeelskende bakterie, så når klimaet bliver varmere, må man forvente flere legionella-bakterier, siger han.
Jo fugtigere klimaet er, jo bedre trives legionella-bakterien også.
Med den kolde sommer i 2017 er klimaet dog ikke så oplagt som forklaring på netop dette års stigning.
Lavere fjernvarmetemperaturer
Legionella-bakterien smitter som nævnt hovedsagelig, ved at man indånder små vanddråber i luften fra badet.
Derfor er det oplagt at tage et nærmere kig på vores vandrør og vandsystemer for at forsøge at finde en forklaring på stigningen.
Legionella trives i stillestående vand, der er mellem 20 og 50 grader varmt. Det er derfor vigtigt, at vandet i varmtvandssystemet er over 50 grader hele vejen igennem systemet.
– Der er et stort ønske om at nedbringe temperaturen i varmtvandsystemmet for at spare på energien. Hvis man bare sænker fjernvarmetemperaturen en lille smule nogle steder, så kan det godt være, at det kan give en effekt, siger Søren Uldum.
Han understreger dog, at det kun er et bud, og at han ikke ved, om lavere fjernvarmetemperaturer er en del af forklaringen på stigningen.
Flere ældre og svækkede
Søren Uldum mener også, at udviklingen i befolkningssammensætningen kan give flere tilfælde af legionella.
– Der er helt klart en sammenhæng mellem alder og risikoen for at blive smittet, siger han.
Med flere og flere ældre personer, er det derfor også forventeligt, at man vil se flere legionella-smittede. Samtidig er der også flere og flere personer, der lever med kroniske sygdomme, der giver nedsat immunforsvar.
Regionale forskelle
SSI er i gang med at undersøge, om man kan finde nærmere frem til årsagerne til legionella-stigningen.
Søren Uldum fortæller, at det pudsigt nok kun er i nogle dele af landet, at man har oplevet stigningen.
– Det er specielt i Østjylland, på Fyn og på Sjælland, mens der ikke er den samme udvikling i Nordjylland, Vestjylland og Sønderjylland, siger han.
SSI vil derfor se, om man kan finde ud af, hvorfor der er denne regionale forskel.
– Vi er ved at undersøge, om der er en diagnostik på hospitalerne, der er forskellig, eller om der er forskel i vandkvalitet og i fjernvarmeanlæg rundt omkring i Danmark, siger Søren Uldum.