Fåresyge har ikke noget med får at gøre, men kan gøre dig døv
Fåresyge er på grund af vaccineprogrammet i dag en sjælden børnesygdom i Danmark.

På trods af navnet har fåresyge ikke meget med får at gøre. Det er nemlig hovedsageligt mennesker, der bliver ramt af sygdommen.
Fåresyge regnes som en børnesygdom, fordi det oftest er i barndommen, man bliver smittet.
Sygdommen er en virusinfektion, der skyldes paratotitis-virussen.
Hvordan smitter fåresyge?
Det er for det meste børn, der bliver smittet.
Fåresyge smitter gennem spyt ved for eksempel dråber fra nys eller direkte kontakt. Det er dog en af de mindst smitsomme børnesygdomme, da man skal udsættes for relativt meget af virussen for at blive smittet.
Man kan godt smitte uden at have nogen symptomer på sygdommen.
Børn, der bliver ramt af sygdommen, kan på grund af smittefaren først komme i institution, når der er gået seks dage siden sygdomsudbruddet.
Symptomer på fåresyge
Sygdommen forårsager en hævelse af spytkirtlerne, og hos drenge i puberteten og voksne mænd, kan der også opstå hævelse af kønskirtlerne – det vil sige, at man får hævede og ømme testikler.
Fåresyge varer normalt en uges tid. De første symptomer er for det meste utilpashed og feber. Efterfølgende vil der begynde at opstå ømhed og hævelse i ørespytkirtlerne, som sidder ved kinden lige foran ørerne. Det begynder ofte i den ene side, men kan sprede sig til begge sider og blive meget smertefuldt.
Hævelsen kan forstyrre talen, så man kommer til at mumle, og heraf kommer sygdommens engelske navn, the mumbs.
Fåresyge kan også udløse en mild form for meningitis. Det kan forårsage høj feber, hovedpine og lysskyhed, men giver kun meget sjældent varige mén.
Hævelsen ved ørerne kan i sjældne tilfælde være så alvorlig, at man bliver permanent døv på det ene øre.
Generelt udvikler sygdommen sig mere alvorligt, jo ældre man er.
Behandling af fåresyge
Der findes ingen behandling af sygdommen, men man kan smertelindre.
Hvor farligt er fåresyge
Virusinfektionen kan være ganske ubehagelig, men går i de fleste tilfælde over af sig selv uden nogen varige mén. I enkelte tilfælde kan sygdommen dog resultere i døvhed på det ene øre, og det kan skade fertiliteten hos mænd, hvis der opstår hævelser i testiklerne.
Vaccination mod fåresyge
I Danmark er vaccinebeskyttelse mod fåresyge en fast del af børnevaccinationsprogrammet med MFR-vaccinen. Den beskytter også mod mæslinger og røde hunde.
Hvor mange bliver ramt af fåresyge
Det er efter indførslen af MFR-vaccinen en meget sjælden sygdom i Danmark. Ifølge tal fra Statens Serum Institut blev der i 2017 registreret 12 tilfælde. For nogle år siden havde sygdommen dog en mindre opblomstring, da der i 2013 blev konstateret 61 tilfælde og 42 tilfælde i 2014.
Kilder: Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen, Sundhed.dk