Fare for helbredet: Disse bakterier trives godt
En ny undersøgelse viser, at det bliver sværere at behandle fødevarebårne infektioner i Europa.
Der er dårligt nyt for fødevaresikkerheden i Europa. Ifølge EU-rapporten for 2018 over forekomsten af antibiotikaresistente bakterier i mennesker, fødevareproducerende dyr og kød er flere salmonellabakterier multiresistente.
Hvis udviklingen fortsætter i den retning, kan det i fremtiden blive svært at behandle fødevarebårne infektioner, skriver DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.
Multiresistente salmonellabakterier
I rapporten fra 2018 er det kommet frem, at en betydelige andel – mellem 30 og 50 procent – af salmonellabakterier fra kyllinger og svin fra samtlige medlemsstater i EU, er multiresistente.
For at en bakterie er multiresistent, skal den være resistent over for tre eller flere antibiotikatyper, der bliver undersøgt for af EU’s resistensovervågning.
I Danmark er der fundet multiresistens i 32 procent af alle salmonellabakterier, der udtaget af svin i resistensovervågningen for 2018. Danskere kan dog glæde sig over, at der er tale om resistens over for antibiotika, der oftest ikke bruges til at behandle salmonellainfektioner i Danmark.
Desuden er det heller ikke på listen over de typer, der er kritisk vigtige for behandlingen af alvorlig sygdom hos mennesker.
Problemer med kyllinger
De seneste år er der registreret et stigende problem med antibiotikatypen ciprofloxacin i forbindelse med campylobacter- og salmonellabakterier i forskellige typer dyr brugt til produktion samt hos mennesker.
Resistensen er over flere år steget blandt campylobacterbakterier fra kyllinger. I en lang række af EU’s medlemsstater er forekomsten meget høj.
Det gælder blandt andet for Tyskland, der eksporterer meget fjerkræ til det danske marked. Danmark har oplevet en stigning, men ikke på det niveau, som EU har registreret i andre lande primært i Syd- og Østeuropa.
I Danmark er det DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut, som står bag samarbejdet DANMAP-programmet, der siden 1995 har overvåget brugen af antibiotika til mennesker og dyr i Danmark.
Når intet andet virker
I rapporten var der også mere positivt nyt, for forekomsten af Carbapenemer, CPE, findes yderst sjældent i prøver. CPE er en gruppe antibiotika, der bliver anvendt til de mest alvorlige og livstruende infektioner, når intet andet antibiotika virker.
Siden 2015 har EU haft fokus på at undersøge bakterier, der er resistente overfor netop CPE.
Antibiotika-gruppen er der heller ikke fundet i den danske overvågning. Faktisk er det kun i få svin fra Tyskland og kyllinger fra Rumænien, at der er rapporteret om fund af CPE.