Fannys kamp lykkedes

Fanny Bornedal startede karrieren som barn, men er de seneste år skiftet til mere komplekse roller. Det er et karriereskifte, hun har ventet længe på

I jobbet som skuespiller bruger Fanny Bornedal sig selv utroligt meget. Hun beskriver det som vildt hårdt, grænseoverskridende og ofte ret personligt, men mener også, at det er den del af jobbet som skuespiller.
I jobbet som skuespiller bruger Fanny Bornedal sig selv utroligt meget. Hun beskriver det som vildt hårdt, grænseoverskridende og ofte ret personligt, men mener også, at det er den del af jobbet som skuespiller.
Offentliggjort Sidst opdateret

Drømmen om at stå på de skrå brædder har fyldt hele livet for den 21-årige Fanny Bornedal.

En drøm, som den unge skuespillerinde måtte forsvare i rigtig mange år, da mange fortalte hende, at hun var for ung til at vide, hvad hun ville.

Men for Fanny Bornedal har der aldrig været en anden karrierevej.

- Siden jeg var syv år, har jeg vidst, at det var det her, jeg ville. Jeg fravalgte at gå i gymnasiet, da jeg simpelthen ikke kunne se nogen årsag til at være der, når jeg allerede vidste, hvad jeg ville.

- Men det var en udfordring. Mange tvivlede på mig. Det var virkelig noget mange satte spørgsmålstegn ved, og det er først nu, hvor der er gået nogle år, at mit valg bliver respekteret, siger Fanny Bornedal, som er aktuel i den nye sæson af "Forhøret".

Helt vildt

I serien spiller hun den unge prostituerede Sapphire, der i sæsonens femte afsnit møder hovedpersonen Susanne, spillet af Trine Dyrholm.

- Det har været helt vildt at få lov til at spille overfor Trine. Det er en kæmpe drøm, der er gået i opfyldelse for mig, siger den unge skuespillerinde.

Ligesom i første sæson af "Forhøret" er seriens otte afsnit hver især optaget på én lokation, hvor det hovedsageligt er Trine Dyrholm og én anden skuespiller, der er med.

I hvert afsnit spiller én skuespiller altså over for Trine Dyrholm.

Søren Malling og Ulrich Thomsen genoptager som de eneste ud over Trine Dyrholm deres roller fra første sæson. De resterende skuespillere Dar Salim, Danica Curcic, Pernilla August og Olaf Johannessen indtager nye roller i Christoffer Boes dystre univers.

En udfordring

I den nye sæson af "Forhøret" følger vi psykologen Susanne, der er vendt tilbage til sit arbejde - kun tre uger efter at hendes eneste datter er død.

Under en rutinemæssig hypnose for et rygestop får en af hendes patienter afsløret, at han dræber unge kvinder, og Susanne kommer i kapløb med tiden for at forhindre det næste mord. Og det er i det kapløb, at Susanne møder Sapphire, spillet af Fanny Bornedal.

- Det var en udfordring at åbne min karakter op og gøre hende sårbar. Men det var også spændende at spille en så stærk og kompleks karakter, fortæller skuespillerinden, der startede karrieren som syvårig i filmen "Kærlighed på film" instrueret af hendes far, Ole Bornedal.

Tidlig start

Men Fanny Bornedals karriere begyndte først for alvor i DR-dramaserien "1864" fra 2014, og i 2016 fik hun sit store gennembrud i DR-julekalenderen "Den anden verden".

Og gennembrudsrollen fra julekalenderen er da også stadig den, hun er mest kendt for.

- Det er sjovt, for det er fem år siden, og børn stopper mig stadig på gaden og spørger, om jeg ikke er hende fra julekalenderen, siger hun.

Selv om det ikke gør hende noget at være "hende fra julekalenderen", har hun de seneste år ønsket at spille mere seriøse roller, og medvirkede tidligere på året i den overnaturlige thrillerserie "Equinox" på Netflix.

Kan leve af det

Og det er et skift i karrieren, som hun har ventet længe på, da hun elsker at udfordre sig selv i arbejdet som skuespiller.

- Jeg er bare så heldig, at jeg i en alder af 21 år kan leve af det, som jeg elsker at lave. Samtidig med at jeg kan spille de roller, som jeg gerne vil, siger Fanny Bornedal.

Men den første store dramatiske rolle fik hun i filmen "Journal 64" fra 2018, som er den fjerde film i rækken om Afdeling Q. En film, som blev instrueret af Christoffer Boe.

Derfor tøvede hun heller ikke med at sige ja til rollen som Sapphire i den nye sæson af "Forhøret", som også er instrueret af Christoffer Boe.

En svær udfordring

- Jeg kan utrolig godt lide samarbejdet med Christoffer, og jeg holder meget af ham, så da jeg fik det her tilbud, var jeg slet ikke i tvivl, siger Fanny Bornedal.

Og selv om den unge skuespillerinde har gang i flere projekter hjemme i Danmark, vender hun nu også blikket mod det store udland. Derfor er hun begyndt at tage undervisning, så hun kan mestre den britiske accent.

- Jeg skal prøve kræfter med udlandet. Det bliver en stor og svær udfordring, men jeg kan godt lide udfordringer, siger den 21-årige skuespillerinde, som senere på året er aktuel i den nye danske storfilm "Skyggen i mit øje".

Anden sæson af "Forhøret" kan findes på streamingtjenesten Viaplay, hvor alle afsnittene allerede ligger.

Fanny Leander Bornedal

Fanny Leander Bornedal, født 24. juli 2000, er en dansk skuespiller.

Fanny Leander Bornedal spillede Clara i Kærlighed på film (2007), spillede med i DR’s Julekalender 2016 Den anden verden, Viola i Fri os fra det onde (2009) og den unge Inge i DR's tv-serie 1864 (2014). I 2020 spillede hun Amelia i serien Equinox, som er en dansk, overnaturlig thriller Netflix-serie lavet af Tea Lindeburg, baseret på den danske podcast Equinox 1985.

I 2019 blev Bornedal nomineret til danske filmpris, Robert, for sin birolle i en af danmarkshistoriens største filmsuccesser "Afdeling Q - Journal 64".

Fanny Leander Bornedal er datter af filminstruktøren Ole Bornedal og koreograf Vicky Leander.F

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS