Fanget i ny kontrol: Forbud mod tusindvis af e-cigaretter

Sikkerhedsstyrelsen har gennemført 847 kontroller af butikker, der sælger e-cigaretter, det seneste år.

Sikkerhedsstyrelsen har slået ned på flere hundrede butikker, efter markedet for e-cigaretter og nikotinvæske blev reguleret sidste år. Foto: Toby Melville/arkiv/Reuters
Offentliggjort Sidst opdateret

14.415 e-cigaretter er der blevet nedlagt forbud mod på blot et år. Det oplyser Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse om kontrol af e-cigaretter. Det nye, dampende cigaretmarked, har nemlig i høj grad været ureguleret, og derfor blev der sidste år indført nye regler for salget af e-cigaretter og væsker til samme. Siden da har Sikkerhedsstyrelsen haft travlt.

Styrelsen har lavet kontrol af 847 fysiske og net-butikker siden sidste år, hvilket har medført 14.415 forbud mod salg.

– Tallene viser med al tydelighed, at især vores indsats på nettet har været vigtig.

– Det er her, det primære salg af e-cigaretter og – væsker foregår. Samtidig er det på hjemmesider, især udenlandske, hvor vi har fundet virkelig mange produkter, der strider mod reglerne, skriver kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Jan Møller Mikkelsen.

Danske webshops tegnede sig for 6698 af forbuddene, mens udenlandske hjemmesider fik 7346 forbud mod salg af ulovlige produkter. Fysiske butikker fik det første år fået 371 forbud.

Siden 7. juni sidste år har det været et lovkrav, at e-cigaretter og væske til dem skal være godkendt af myndighederne og leve op til en stribe krav.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen har de fysiske butikker, som styrelsen har ført kontrol med, været gode til at rette ind, efter at de har fået besøg.

– Vi glæder os over, når forhandlerne retter ind efter reglerne.

– I den kommende tid venter næste skridt i markedsovervågningen af e-cigaretter, når vi også begynder at køre kontrol på hardware-delen af produkterne, skriver Jan Møller Mikkelsen.

Sikkerhedsstyrelsens kontrol af e-cigaretter

  • Den 7. juni 2016 trådte de første regler om e-cigaretter i kraft. De gælder alle e-cigaretter og genopfyldningsbeholdere med nikotin, der ikke er godkendt som lægemidler.
  • Efter den dato måtte der kun være produkter på hylderne, som levede op til reglerne, og produkterne skulle også være anmeldt til Sikkerhedsstyrelsen.
  • Ved 847 kontroller af fysiske butikker og hjemmesider i perioden 7. juni 2016 til 8. juni 2017 gav Sikkerhedsstyrelsen 14.415 forbud mod produkter, som enten ikke levede op til reglerne, ikke var anmeldt korrekt eller begge dele. Hovedparten af forbuddene var e-væsker og genopfyldningsbeholdere med nikotin.
  • Fra den 7. juni 2017 kom der også fuld regulering på hardware-delen. Det vil sige, at overgangsperioden for at sælge gamle produkter udløb.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Du kan læse alle reglerne for e-cigaretter her.

Powered by Labrador CMS