Fanger løslades i stor stil uden domsfældelse
Flere fanger løslades uden dom
22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, som politiet kalder den formodede gerningsmand efter terroranslaget i weekenden, var eksemplet på en kriminel, der blev sluppet på fri fod inden en dom. Det er langt fra første gang, at en fange løslades uden dom.
»Man bestræber sig på, at det ikke skal ske. Jeg har ikke statistik på det, men det er ikke første gang, at man fra Østre Landsret løslader en person uden endelig dom. Det sker i øvrigt ikke helt sjældent i byretten, at politiet selv løslader under efterforskning, fordi man kan se, at det ikke kan bære en varetægtsfængsling, indtil sagen bliver hovedforhandlet,« siger pressekontaktdommer Katja Høgh ved Østre Landsret til Berlingske.
Omar El-Hussein havde allerede siddet i varetægtsfængsling i 11 måneder, da hans sag blev prøvet ved byretten i december 2014. Han fik ved den lejlighed en dom på to år for vold af særlig rå, brutal og farlig karakter, jvf. straffelovens paragraf 245, stk.1.
Men Omar El-Hussin ankede sin dom og ved en skriftlig kendelse fra Østre Landsret d.
30. januar i år blev han løsladt. Begrundelsen var, at hans ankesag først ville blive berammet i august i år, og at han derfor ville sidde for lang tid i varetægtsfængsling i forhold til den straf, man kunne forvente. Der er nemlig en praksis om, at fanger normalvis løslades, når de har afsonet 2/3 af deres straf.
Vil du sige, at sagen mod Omar El-Hussein om knivstikkeri var en højt-prioriteret sag?
»Det er en meget højt prioriteret sag. Det er også en sag, hvor man fra Landsrettens side har tilbudt datoer tidligere end august. Men det kunne ikke passe med forsvarens kalender. Det er typisk det, der er problemet, når man ender med at løslade. Det er ikke nok, at Landsretten kan tilbyde datoer. Forsvareren har jo også andre klienter, hvis sager allerede er berammet, så det skal passe sammen.«
I september 2014 orienterede Kriminalforsorgen PET om, at Omar El-Hussein udviste tegn på at være radikaliseret. Er der gået nogen informationer fra jer om, at han er blevet løsladt?
»Det ved politiet og anklagemyndigheden, for det er dem, der sætter ham på fri fod. Landsretten træffer en afgørelse, og så er det op til anklagemyndigheden at sørge for, at Kriminalforsorgen effektuerer den løsladelse.«
Er det forhold, at han skulle være radikaliseret indgået i forhandlingerne om kendelsen?
»Jeg kan med sikkerhed sige, at det ikke er en oplysning, der forelå for Landsretten«.
Omar El-Husseins sag kunne være prøvet ved Østre Landsret allerede 9.-13. marts i år, men de datoer var ikke ledige i hans forsvarers kaldender. Østre Landsret havde også mulighed for at behandle sagen medio maj og medio juni, men også disse datoer blev afvist.