Familier udslettes: Flere frygtelige familiedrab i de seneste ti år

Det seneste årti har dannet rammen om en række tragiske familiedrab.

Offentliggjort Sidst opdateret

Da betjente fra Københavns Politi den 11. april åbnede døren til en lejlighed på Kobbelvænget i Brønshøj, ventede der politiets repræsentanter et frygteligt syn. Inde i lejligheden var en familie blevet udslettet med knivstik såvel som flere pistolskud. Endnu et familiedrab.

Tre børn og deres mor dræbt i endnu en sag om drab på en hel familie. De tre børns far sidder i øjeblikket varetægtsfængslet – sigtet for det firdobbelte drab.

I retten kom det frem, at drabene foregik omkring klokken 7.30 tirsdag morgen den 11. april. Da politiet ankom, blev det hurtigt klart, at der var foregået noget forfærdeligt. Man fik hurtigt tilkaldt ambulancer, der dukkede op med reddere og læger.

– De forsøgte at give livreddende førstehjælp, har efterforskningsleder Ove B. Larsen tidligere forklaret Newsbreak.dk.

Førstehjælpen var forgæves; tre børn og en kvinde var blevet dræbt. Endnu et familiedrab til statistikken.

I galleriet over artiklen kan du se – og læse – om nogle af de seneste års familiedrab.

Krav om handling

I forbindelse med, at den 38-årige far blev sigtet for at have slået sine tre børn og deres mor ihjel i en lejlighed i Brønshøj i København, blev der udtalt et krav om politisk handling. I januar dræbte en anden far i Ulstrup i Østjylland sine fire børn, sin hustru og sig selv. Ifølge flere fagfolk er det på tide at sætte ind med mere koordineret handling for at forebygge drab på børn og partnere.

I forbindelse med satspuljeaftalen for 2017 blev det besluttet at oprette en ny national enhed mod vold i nære relationer, der blandt andet skal varetage en national hotline og stå for juridisk rådgivning til voldsudsatte og -udøvende. Men der skal mere til, lyder det fra fagfolk. Det skriver Kristeligt Dagblad.

– Jeg mener jo bestemt, at man burde gå ind og få en mere samlet handling på området, siger sociolog Esther Nørregaard-Nielsen til avisen.

– Hvis to familier var døde på motorvejen i fartulykker inden for to måneder, tror jeg, at man ville se på, hvad der kunne gøres på den vejstrækning og sige, at her skulle farten sættes ned.

Esther Nørregaard-Nielsen står sammen med jurist Nell Rasmussen bag en rapport fra sidste år om drab i nære relationer. Sidstnævnte ønsker bedre redskaber til at fange potentielt farlige forhold i en familie i de tilfælde, hvor familien er i kontakt med for eksempel sundhedsvæsenet eller de sociale myndigheder.

– Jeg vil gerne slå et slag for, at vi indfører en tværsektionel risikovurderingsmodel (der benyttes af flere myndigheder og hjælpeinstanser, red.) i forbindelse med vold i nære relationer. Jeg vil gerne have en politisk diskussion om, at vi indfører en sådan model som del af initiativet mod vold i nære relationer og ikke kun bruger den i situationer, hvor der har været fysiske overgreb, men også hvis en kvinde henvender sig på grund af trusler, psykisk vold eller frygt for vold eller for at blive slået ihjel. Der kan man gøre mere fra politisk side, siger Nell Rasmussen.

Familiedrab i de seneste 10 år

* 9. januar 2016: En familie på seks findes døde i deres hus i Ulstrup ved Randers. Ifølge politiet var det efter alt at dømme den 45-årige familiefar, der slog sin 42-årige kone og deres fire børn ihjel, hvorefter han tog sit eget liv. Børnene var to drenge på 3 og 11 år og to piger på 6 og 16 år.

* 15. oktober 2015: En 36-årig kvinde springer med sin knap toårige datter i favnen ud fra en lejlighed på tredje sal i Høje Taastrup. Hverken mor eller datter overlever springet.

* 10. marts 2011: En 46-årig kvinde i Svendborg dræber sin syvårige datter og tager derefter sit eget liv. Kvinden har opstillet en havegrill indenfor, så begge bliver kulilteforgiftet. Derudover har hun lagt en pude over pigens ansigt.

* 9. februar 2011 skyder og dræber en 44-årig familiefar sine tre børn på to, otte og ti år i Birkerød. Han forsøger at tage sit eget liv.

* En far med dårlig økonomi skyder i december 2010 sin otteårige søn med et jagtgevær i Løgten nær Aarhus. Derefter skyder han sig selv.

* I foråret 2010 dræber en 50-årig familiefar fra Greve sine to døtre på 18 og 12 år og sin hustru og forsøger derefter at begå selvmord. Manden bliver idømt fængsel på livstid, men vælger at anke dommen. Han har problemer med ægteskab og økonomi.

* I januar 2010 forsøger en 45-årig far fra Køge at begå selvmord, efter at han har dræbt sin søn på ni år og datter på 12. Begge børn er blevet stukket med kniv, og drengen bliver desuden kvalt. Faren har forgæves kæmpet imod morens ønske om skilsmisse og har mistet sit job. Han bliver idømt en behandlingsdom.

* I august 2009 slår en far sin 13-årige datter så mange gange med en svensknøgle i en lejlighed i Odense, at hun mister livet.

* I december 2008 mister en pige på kun 17 måneder livet, da hun og hendes mor bliver kvalt af faren på Spættevej i Aarhus. Dobbeltdrabet udløser en dom på 16 års fængsel.

* I november 2007 bliver to drenge på fire og 10 år kvalt af deres mor i Frederikshavn. Børnenes mor forklarer, at hun var desperat. Hun bliver idømt 14 års fængsel.

Kilde: Ritzau

I årene 2008-2011 blev 10 børn under 15 år dræbt, ”typisk slået ihjel af deres far som følge af et familiedrama eller jalousi i forhold til ekskonen”, står der i Justitsministeriets rapport ”Drab i Danmark” fra 2014, der stadig er den nyeste undersøgelse af området.

Powered by Labrador CMS