Falske betjente hærger landet

Du skal følge nogle få råd, hvis du bliver mistænksom. Se dem i galleriet.

Offentliggjort Sidst opdateret

Allerede mandag kunne Newsbreak.dk fortælle, at falske betjente har forsøgt – og lykkes med – at svindle ældre borgere.

Nu er den gal igen – og flere steder i landet.

(I galleriet kan du se nogle råd til, hvad du kan overveje at snakke med familiens ældre medlemmer om).

Artiklen fortsætter under videoen

I Midt- og Vestsjællands Politikreds har svindlerne været særdeles aktive.

Politiet efterforsker sagerne om tricktyveri mod ældre kvinder, som de seneste to dage er sket i Køge og Lejre kommune. Gerningerne er udført på en sådan måde, at politiet ser på sagerne i sammenhæng.

De forurettede er i alle tilfælde ældre borgere, som bliver forvirrede over ”betjentenes” henvendelse om hacking.

Herunder kan du læse om mandagens sager – der altså ikke kun er sket i det sjællandske.

Niels Hansensvej, Ejby, Kirke-Hyllinge – Lejre:
Klokken 13.09 modtog politiet en anmeldelse om, at en 86-årig kvinde fra Ejby omkring klokken 11.00 var blevet ringet op af en person, som havde talt groft til den 86-årige og spurgt til hendes værdigenstande, men hun afviste at have nogen værdier.

Hun fik også besøg af en mand, som udgav sig for at være politimand. Den falske politimand fortalte kvinden, at han kom fra en teknisk afdeling.

Han oplyste, at hendes konto var blevet hacket, og bad om at få hendes dankort og kode, for at kunne råde bod på dette. Den 86-årige udleverede sit kort og kode, der dog kort efter blev spærret.

Buen, Lille-Skensved – Køge:
Klokken 14.19 modtog en 76-årig kvinde et opkald af en mand, som sagde han kom fra Københavns Politi.

”Politimanden” sagde at kvindens navn var fundet hos en hacker, og at politiet derfor ville komme hjem til hende. Kort efter ringede det på døren, og hun lukkede en mand ind i den tro, at han var fra politiet.

Mens ”politimanden” var i hendes hjem blev hun igen ringet op af ”betjenten fra Københavns Politi”, som sagde at hun ville modtage et opkald fra sin bank, men at hun ikke skulle nævne, at politiet var hos hende.

Kvinden spurgte manden i telefonen, hvilken bank hun havde, og da han ikke kunne svare for sig, bortviste hun den anden ”politimand” fra sit hjem.

Kvinden beskrev ham som: Mand, 20 år, cirka 170 centimeter høj, kort hår, var iført mørk windbreaker og mørk kasket.

Møllevej, Borup – Køge:
Klokken 16.18 anmeldte en 69-årig kvinde, at hun omkring klokken 15.00 havde fået et opkald fra en mand, som også havde sagt, at han ringede fra ”Københavns Politi”.

Manden sagde at politiet havde anholdt en hacker, som havde en masse adresser på sig, og at hendes adresse fremgik af listen. Politiet ville derfor komme hjem til hende. En mand mødte op på den 69-åriges adresse i civil.

Kvinden spurgte efter ”politimandens” id, men han sagde, at han var tekniker og derfor ikke havde noget. De satte sig sammen ved spisebordet, mens den 69-årige skulle til at logge på sin bank, fik hun endnu et opkald fra ”betjenten fra Københavns Politi”.

Ud fra samtalen fattede kvinden mistanke til at der var tale om fusk. Hun smed derfor manden ud af sit hjem, og han gik stille fra stedet.

Manden beskrives som: Dansk af udseende, 25-30 år, 167-170 centimeter høj og almindelig af kropsbygning: Hudfarve: Hvid, hårfarve: Sort, hårlængde: Kort. Yderligere kendetegn: Briller med sort stel. Talte: Dansk, Iført: Mørke bukser, lyse grå jakke, lys T-shirt.

Møllevej, Borup – Køge:
Klokken 16.30 fik en 93-årig kvinde et opkald fra en mand, som præsenterede sig som politimand og talte om, at hendes navn stod på en liste, som den ældre kvinde ikke forstod.

”Politimanden” sagde, at det nok var bedst, at politiet kom hjem til hende. Fem minutter senere henvendte en mand sig ved døren, og kvinden lukkede ham ind. ”Politimanden” sagde, at de skulle have hendes dankort til undersøgelse.

Den 93-årige blev meget forvirret, men ”betjenten” sagde, at han kun skulle bruge kortet kort tid, så hun indvilligede i at give manden kortet. Mens hun var væk rådførte den 93-årige sig med en god bekendt, da hun følte noget var galt. Vennen hjalp med at spærre dankortet og anmelde sagen til politiet.

Manden beskrives som: 30 år, 175 centimeter høj og spinkel af kropsbygning. Hudfarve: Hvid. Yderligere kendetegn: Hue, måske kasket med ukendt logo el. lign. i panden, tynd mørk jakke, mørke bukser. Talte dansk.

Også i Østjylland

Østjyllands Politi kan også berette om lignende episoder i sin døgnrapport.

Kl.ókken 16.35 blev en 51-årig mand fra Lyngby ved Trustrup ringet op af en mand, der talte dansk med mellemøstlig accent, og som præsenterede sig som ansat i politiet.

Manden forklarede, at en ukendt person var i færd med at optage et banklån i den 51-åriges navn. Da den 51-årige afvise, at det skulle finde sted, oplyste ”politimanden”, at han i så fald havde været udsat for identitetstyveri.

Men den 51-årige fik mistanke om, at der var tale om et svindelnummer, og han afbrød forbindelsen.

Klokken 17.23 kontaktede en 82-årig kvinde fra Viby politiet, da hun flere gange inden for en times tid var blevet ringet op af nogen, der præsenterede sig som ”politiet”.

Personerne i telefonen havde sagt, at kvinden var blevet hacket, og at der ville komme nogen fra politiet og besøge hende senere, samt at hun skulle give tilladelse til, at politiet kunne aflytte hendes telefon.

Det gjorde kvinden meget bekymret, og hun fik derfor senere besøg af et par betjente fra det rigtige politi, der tog en snak med hende.

Powered by Labrador CMS