Falsk besked hærger: Klik IKKE på den
Den er gal igen - og det er let at falde i fælden...
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi advarer lige nu om mails, der forsøger at lokke personlige oplysninger ud af velmenende danskere.
Det er blandt andet kreditkortoplysninger, forbryderne vil have fat i. De bruges som bekendt til at svindle. Og hæve dine penge.
(Denne mail – og andre eksempler på svindel-mails, kan du se i galleriet over artiklen).
“Mange modtager mails fra “Nets” med oplysninger om, at dit kreditkort er anvendt til transaktioner i udlandet”, skriver politiet.
Her er det så oplagt, hvis man ikke lige har købt noget i udlandet, at afvise den. Og det er altså her, det går galt. Du lokkes nemlig til at afvise den ved at indtaste dine kreditkortoplysninger – hvilket du selvfølgelig aldrig må gøre.
Phishing
Tidligere har Mit Digitale Selvforsvar advaret om phishing-mails, der ser ud til at komme fra Nets.
I beskeden bliver man forklaret, at man skal klikke på linket, hvis man ikke selv står bag en ikke nærmere defineret kort-transaktion, og for at det hele skal se troværdigt ud, bliver de første fire cifre i kortnummeret nævnt; 4571. De tal er at finde på et hvert Visa/dankort, og de er altså ikke garant for, at netop dit kort bliver misbrugt.
Rådet i sådanne tilfælde er, som altid, at du ikke klikker på linket. Er du i tvivl, kan du spærre dit kort ved at kontakte Nets.
Phishing er, som Newsbreak.dk tidligere har fortalt, en betegnelse for falske beskeder, der ser ud til at komme fra en troværdig afsender, som svindlere bruger til at lokke følsomme oplysninger ud af ofrene.
Sikkerhedsekspert og medstifter af sikkerhedsfirmaet CSIS Peter Kruse har tidligere fortalt til Newsbreak.dk, at phishing-beskederne ofte forsøger at udnytte store virksomheders navne, som er kendte har en høj troværdighed.
– Svindlere forsøger at udnytte brands, vi som forbrugere har tillid til. I Danmark handler vi meget på nettet, og modtager vi eksempelvis en mail fra “Netflix” på korrekt dansk, hvor firmaet oplyser, at vi skal opdatere betalingskortoplysninger, så ved svindlerne, at nogle gør det, fortalte Peter Kruse.
De falske beskeder kan også se ud som om, de kommer fra en offentlig myndighed. Skat blev ved udsendelsen af årsopgørelsen i 2017 blev indbakker landet over fyldt med særligt én mail, der så ud som om, den kom fra Skat og lovede udbetaling af restskat.
– Vi har i sådan en situation allerede paraderne nede, fordi vi forventer at være i kontakt med Skat på den ene eller den anden måde, sagde Peter Kruse.
Peter Kruse har fortalt til Newsbreak.dk, at svindlerne handler med skabeloner til phishing-beskeder, og derfor ligner mange af dem hinanden.
Så, altså, er du på nogen måde i tvivl, lad være med at klikke – og slet ikke indtaste personlige oplysninger.