Falck-reddere nægtede at rykke ud til dødsulykke
Klaus Bach lærte en frustrerende lektie, da en 45-årig mand tirsdag blev dræbt i en frygtelig motorcykelulykke.
Klaus Bach er lastbilchauffør. Han har med egne ord oplevet lidt af hvert gennem sine mere end 30 år på landevejene. Ikke mindst af trafikulykker. Alligevel lykkedes det tirsdag at ryste den garvede chauffør, da en 45-årig mand omkom i en tragisk ulykke på Rougsøvej i Ørsted på Djursland.
Den rystende oplevelse, som Klaus beskriver over for Newsbreak.dk, fandt godt nok sted, før den dræbte overhovedet var erklæret død. Faktisk vidste Klaus ikke, hvor alvorlige skaderne var, da han henvendte sig på den lokale Falck-station i Ørsted få øjeblikke efter, den 45-årige motorcyklist kørte direkte ind i en husmur klokken cirka 12.30.
– Jeg var på vej ud fra bageren og var på vej ind i min lastbil, da jeg så motorcyklisten komme kørende fra en sidevej. Da jeg sætter mig bag rattet, kan jeg høre et brag, men først da jeg kører forbi ulykkesstedet, går det op for mig, hvad der er sket. Mange mennesker er allerede kommet til, så i stedet for at gå i vejen kører jeg forbi med retning mod Falck-stationen, der ligger nogle 100 meter der fra, siger Klaus Bach til Newsbreak.dk.
Her fra udspiller sig et ifølge Bach bizart, frustrerende og rystende forløb.
Du skal ringe 112
Efter at have smidt lastbilen i indkørslen hos Falck-stationen, skynder Klaus sig at banke på vinduerne og bliver lukket ind. Han får forklaret, at der er brug for en ambulance, fordi der er sket en ulykke lidt nede ad gaden. Falck-stationen ligger på hjørnet af Rougsøvej og Søndervangen.
– Begge de tilstedeværende siger, at de ikke kan rykke ud, fordi de ikke har fået et alarmopkald. Faktisk beder de mig gå ud i min bil og selv ringe 112, og jeg reagerer ved at sige “det kan sgu da ikke være rigtigt”. Det virkede allermest som om, de ville verfe mig ud der fra hurtigst muligt, fordi jeg var til besvær, fortæller Klaus Bach, der stod tilbage magtesløs og rystet.
Han forlader stationen med ordene “I kan godt tage tøj på, for I kommer ud at køre om lidt”, og ganske rigtigt. Alarmopkaldet kommer kort efter, og en ambulance rykker ud.
Dybt frustrerende
Lastbilchaufføren beskriver forløbet, der mest af alt minder om en dårlig film, og som han siger, “kan det godt være, at redderne ifølge reglerne først må rykke ud, hvis der kommer et alarmopkald”. Han er dog frustreret over, hvordan han blev afvist.
– Det eneste, jeg tænkte på, var hvordan jeg kunne hjælpe i stedet for at risikere at gå i vejen på ulykkesstedet. Jeg kender området godt, og jeg ved, at der ligger en Falck-station tæt på. Det mest logiske virkede til at køre derned, fordi det ville gå hurtigere end, hvis jeg skulle gennem alarmcentralen, siger han.
Logisk, javist. Den løsning virkede dog pludselig ikke så genial, da han blev afvist “i døren”.
– Jeg synes, det er dybt frustrerende, at det virker som om, de helst vil undgå at rykke ud og har holdningen “hvis der bliver ringet, rykker vi ud, hvis ikke, så er det ikke vores problem”, mener Klaus, der i øvrigt selv kører motorcykel og efter eget udsagn ved selvsyn kunne se, at ulykken så alvorlig ud.
Dræbt i sammenstødet
Klaus Bach fik ret. Ulykken var alvorlig. Den 45-årige mand, der kom fra Ørsted, blev efter at være kørt ind i muren fløjet med helikopter til Aarhus Universitetshospital, Skejby. Politiet meddeler ikke længe efter, at han var i kritisk tilstand.
– Han blev erklæret død af en læge klokken 16.59, fortalte Ahmad Majeed, politikommissær ved Østjyllands Politi, til Newsbreak.dk onsdag morgen.
En bilinspektør blev tilkaldt for at foretage undersøgelser. De pårørende til den dræbte er underrettet.
Falck: Dybt beklageligt
Hos Falck beklager de den oplevelse, Klaus Bach har haft.
Retningslinjerne på området foreskriver, at ambulancer skal koordineres fra vagtcentralen, men alligevel mener områdeleder for ambulance i Østjylland hos Falck, Jan Kjær Madsen, at redderne har ageret forkert:
– Vi kan kun dybt beklage, at den pågældende mand har følt sig dårligt behandlet af vores reddere, og at han har følt sig affejet. Sådan skal det bestemt ikke være. Alle vores reddere er trænet i selvfølgelig at tage folks henvendelser alvorligt, og kommunikere med dem på en ordentlig og respektfuld måde, siger Jan Kjær Madsen.
Generelt forholder det sig sådan, at udsendelse af ambulancer koordineres fra de regionale vagtcentraler, som har det samlede overblik over behovet for ambulancehjælp.
Det sker for at sikre, at det er den nærmeste ambulance, der sendes, og at ambulancerne sendes til de patienter, der har mest behov.
Det er de danske regioners retningslinje til Falck, forklarer Jan Kjær Madsen. Det betyder, at hvis man som borger ser et uheld, skal man altid ringe 112, også selvom man er tæt på en station. Så man som øjenvidne kan fortælle om hændelsen direkte til de sundhedsfaglige medarbejdere i vagtcentralen, hurtigst muligt.
Burde have ageret anderledes
Men i dette tilfælde vurderer områdeleder Jan Kjær Madsen, at redderne på stationen burde have ageret anderledes.
Derfor er områdelederen også ude med en kritik af sine ansatte for den behandling, Klaus Bach har fået. For nogle gange må man lade retningslinjer være retningslinjer og selv agere, indskærper han:
– Selvom der er nogle retningslinjer, bør redderne naturligvis reagere og komme til hjælp. I den konkrete situation burde vores folk selv have overtaget kontakten til AMK-vagtcentralen, og hvis der ikke allerede var en anden ambulance på vej, sat afsted for at hjælpe. Det har vi derfor også indskærpet både overfor Falckredderne på Ørsted station og generelt, da vi tager dette meget alvorligt, siger Jan Kjær Madsen.
Har du oplevet noget lignende, hører vi gerne fra dig. Redaktionen kan kontaktes på mailadressen redaktion@newsbreak.dk.