Falck-reddere nægtede at rykke ud til dødsulykke – nu er de politianmeldt

En privatperson har bedt politiet finde ud af, om der er foregået et reelt lovbrud, da Falck-reddere på stationen i Ørsted nægtede at rykke ud til dødsulykke.

Klaus Bach blev med egne ord verfet ud af Falck-stationen i Ørsted, da han bad om hjælp til en alvorlig ulykke få hundrede meter der fra. Nu er redderne blevet meldt til politiet af en privatperson. Foto: Øxenholt Foto (indsat: privatfoto)
Klaus Bach blev med egne ord verfet ud af Falck-stationen i Ørsted, da han bad om hjælp til en alvorlig ulykke få hundrede meter der fra. Nu er redderne blevet meldt til politiet af en privatperson. Foto: Øxenholt Foto (indsat: privatfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Lastbilchaufføren Klaus Bach blev godt og grundigt rystet, da han tirsdag blev afvist på Falck-stationen i den jyske by Ørsted. Med sikkerhed i, at nogle allerede var tilstødt den forulykkede, henvendte Bach sig personligt få øjeblikke efter en fatal dødsulykke på Rougsøvej – nogle hundrede meter fra Falck-stationen i den lille by på Djursland. En motorcyklist var kørt direkte ind i en husmur.

Den resolutte handling blev dog ingenlunde belønnet med en udrykning, for fredag kunne Newsbreak.dk afsløre, hvordan de to tilstedeværende reddere pure afviste at rykke ud til ulykken, som Klaus Bach med egne ord kunne se var alvorlig.

– Begge de tilstedeværende siger, at de ikke kan rykke ud, fordi de ikke har fået et alarmopkald. Faktisk beder de mig gå ud i min bil og selv ringe 112, og jeg reagerer ved at sige “det kan sgu da ikke være rigtigt”. Det virkede allermest som om, de ville verfe mig ud der fra hurtigst muligt, fordi jeg var til besvær, fortalte Klaus Bach, der stod tilbage magtesløs og rystet.

Nu kan den afvisning få alvorlige konsekvenser. En privatperson har nemlig anmeldt sagen til Østjyllands Politi, der dækker området, hvor Ørsted ligger. Østjylands Politi bekræfter over for Newsbreak.dk fredag eftermiddag, at der foreligger en anmeldelse angående sagen.

“Hvorfor gjorde de ikke noget?”

Anmeldelsen er indsendt af Dick Sørensen. Han bor på Frederiksberg og har således ingen direkte involvering i sagen, hvor en 45-årig motorcyklist omkom. Sørensen har med egne ord tidligere været juridisk rådgiver for Patientforeningen Danmark, mens han i de senere år af eget initiativ har fattet interesse for sager, hvor han mener, der er foregået noget strafbart eller problematisk.

– Jeg har sendt en anmeldelse til Østjyllands Politi, fordi jeg ikke mener, det kan være rigtigt, at en ellers fornuftigt handlende lastbilchauffør skal afvises ved skranken, når han kommer ind på en Falck-station og beder om hjælp til en efter hans skøn alvorlig ulykke, siger Dick Sørensen til Newsbreak.dk.

Han undrer sig over, hvorfor ambulanceredderne ikke tilsidesætter regler og yder den hjælp, der er påkrævet, så snart, de hører om det – i stedet for at vente på alarmopkaldet. Kort efter, Klaus Bach forlod stationen med uforrettet sag, rykkede ambulancen ud fra stationen.

Østjyllands Politi kan fredag endnu ikke oplyse, hvordan anmeldelsen bliver behandlet. Dick Sørensen har også direkte involveret Anklagemyndigheden. Han mener, der er tale om en strafbar overtrædelse.

Forsømmelse

Straffelovens paragraf 253

null

Ifølge straffeloven er man i Danmark forpligtet til at yde bistand, hvis man oplever en alvorlig ulykke, og det er faktisk særdeles strafbart, hvis man undlader at gøre lige præcis det. Det fremgår sort på hvidt i straffelovens paragraf 253.

Lektor og cand.jur Nicolaj Sivan Holst fra det juridiske fakultet på Aarhus Universitet, forfatter til en bog om strafbar passivitet, mener dog ikke, det er relevant at tale om et strafferetligt ansvar i den pågældende sag.

– For at det bliver et strafferetligt problem, så skal der være tale om en graverende forsømmelse. Der skal meget til. Der er en begrænsning i paragraffen, i og med, at man ikke skal lide særlig opofrelse eller sætte eget liv eller helbred i fare. Hvis du er offentligt ansat, eller der er andre forhold i relation til, om du kan passe dit embede, så kan det være en arbejdsretlig sag i stedet. Så kan det handle om forsømt tjeneste i stedet, siger han til Newsbreak.dk efter at have fået præsenteret den oprindelige artikel.

Røffel af ledelsen

Selv om der måske ikke bliver tale om en egentlig politisag, så har de pågældende reddere allerede fået en røffel. Den kom fra den ansvarlige leder i Falck selv. Fredag sagde områdeleder for ambulance i Østjylland hos Falck, Jan Kjær Madsen, i Newsbreak.dks artikel, at alle Falcks reddere er trænet i selvfølgelig at tage folks henvendelser alvorligt, og i at kommunikere med dem på en ordentlig og respektfuld måde.

– Selvom der er nogle retningslinjer, bør redderne naturligvis reagere og komme til hjælp. I den konkrete situation burde vores folk selv have overtaget kontakten til AMK-vagtcentralen, og hvis der ikke allerede var en anden ambulance på vej, sat afsted for at hjælpe. Det har vi derfor også indskærpet både overfor Falck-redderne på Ørsted station og generelt, da vi tager dette meget alvorligt, sagde Jan Kjær Madsen.

Ulykken, hele sagen handler om, var alvorlig. Den 45-årige mand, der kom fra Ørsted, blev efter at være kørt ind i muren fløjet med helikopter til Aarhus Universitetshospital, Skejby. Politiet meddelte ikke længe efter, at han var i kritisk tilstand.

– Han blev erklæret død af en læge klokken 16.59, fortalte Ahmad Majeed, politikommissær ved Østjyllands Politi, til Newsbreak.dk onsdag morgen. De pårørende til den dræbte er underrettet.

Powered by Labrador CMS