Falck: Flere uheld – få det nu gjort
Det er ved at være høje tid, at man får skiftet til vinterdæk.
Tirsdag morgen har der været flere uheld i forbindelse med, at vejene var glattere end normalt. Store dele af Danmark har været ramt af nattefrost, hvilket har ændret kørselsforholdene markant.
– Hvis du stadig drøner rundt på dine sommerdæk, når det er frostvejr, så løber du en gevaldig risiko, siger Gunnar Thykjær, der er er Driftsdirektør hos Falck Vejhjælp i en pressemeddelelse og fortsætter:
– Bremselængden på sommerdæk er markant længere end på vinterdæk i glat føre. Det er for det første farligt for dig selv og dine omgivelser, og det kan også blive en dyr fornøjelse.
Artiklen fortsætter under videoen.
Vinterdæk er lavet, så de bedre kan holde til frost, glatte og fugtige veje.
Skift i god tid
Mange danskere er sene til at skifte vinterdæk. Derfor anbefaler Falck, at man hurtigst muligt får skiftet dækkene af en professionel eller at man gør det selv.
Ifølge DMI’s tal var middeltemperaturen i oktober måned fra 2006-2015 på 9,8 grader, mens gennemsnittet for november måned var 6,3 grader. Nattefrosten her i slutningen af oktober er således et forvarsel om, at vi går mod koldere tider.
– Ideelt set bør du, som bilist, skifte til vinterdæk før frosten sætter ind, men mange glemmer det, og de opdager det først, når de mærker at underlaget så småt begynder at skride under bilen. Der kan det være for sent, siger Gunnar Thykjær.
I galleriet øverst kan du se, hvordan du SELV skiftet dækket ifølge Falck.
Stor undersøgelse
Så sent som tirsdag kunne Newsbreak.dk fortælle, at en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring, viser at ni procent af de adspurgte 1052 repræsentativt udvalgte danskere har i Kantar Gallups undersøgelse svaret, at de ikke planlægger at montere vinterdæk på bilen.
Det svarer til 233.000 biler, der i vinterhalvåret ikke får monteret vinterdæk, skriver Gjensidige i en pressemeddelelse.
I 2018 gennemførte FDM en test af netop helårsdæk. Testen viste blandt andet, at helårsdæk er bedre end at køre med sommerdæk om vinteren, men det er stadig en nødløsning.
– Skal man kun køre på én type dæk hele året, skal man vælge helårsdæk. Det er dog ikke den bedste løsning og kan, trods navnet, i værste fald give en falsk tryghed, da helårsdæk stadig ikke er lige så gode som de bedste dæk til årstiden. Vil man have det bedst mulige vejgreb både sommer og vinter, er der derfor ingen vej udenom at skifte mellem sommer- og vinterdæk, sagde Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør i FDM, til FDM.
Gør det lovbestemt
Hos vores naboer i Sverige og Norge er det lovpligtigt at skifte til vinterdæk, når frosten nærmer sig.
Sådan er det ikke herhjemme, men hele 70 procent af de adspurgte i undersøgelsen mener, at det også burde være lovkrav i Danmark.
Det kan Skadedirektør i Gjensidige Forsikring, Henrik Sagild, godt forstå.
– Bremselængden er helt afgørende, når det kommer til at undgå ulykker i trafikken, og her gør vinterdæk bare en rigtig stor forskel i forhold til andre typer dæk, når det er vinterføre. Derfor bør man virkelig tænke sig godt om, inden man dropper at skifte til vinterdæk, siger han i pressemeddelelsen.