Fagforening kræver højere dagpenge

Dagpenge til ledige skal hæves, kræver LO i annoncekampagne, som kører fra Folketingets åbning og i oktober.

LO foreslår, at højeste dagpengesats skal stige med 13.400 kroner årligt. (Foto: Colourbox)
Offentliggjort Sidst opdateret

LO kræver dagpengene sat op til ledige, som de ikke mener kompenseres nok for deres lønnedgang, når de mister deres arbejde.

Dagpengene er udhulet gennem mange år, mener LO. Derfor kører de en kampagne fra mandag, dagen før Folketinget åbner, og i oktober.

Det oplyser Netavisen Pio, som er tæt på Socialdemokratiet.

LO kører kampagnen ”Styrk dagpengene” fra mandag 1. oktober og til slutningen af måneden.

Først kører kampagnen i et par uger nationalt, siden lokalt.

Der er annoncer i pressen, på de sociale medier, reklameskilte på togstationer og i busser samt på annoncer i aviser og digitalt.

LO vurderer, at det koster statskassen en halv milliard kroner, hvis dagpengene hæves, som LO foreslår.

Vil hæve med lidt over 1000 om måneden

Den borgerligt-liberale tænketank Cepos vurderer, at 7000 færre får job, hvis dagpengene stiger med 13.400 kroner årligt indtil 2025, som LO foreslår.

– Det skyldes, at de højere dagpenge vil gøre det mindre attraktivt at tage et job. Den lavere beskæftigelse vil indebære, at den samlede forringelse af de offentlige finanser vil udgøre 2,5 milliarder kroner, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

I dag ligger den højeste dagpengesats på 18.633 kroner om måneden for fuldtidsforsikrede ledige.

– Hvis vi ikke har et attraktivt dagpengesystem, så risikerer vi i sidste ende at undergrave vores danske flexicurity-model, siger LO’s formand, Lizette Risgaard, i en video, om den danske model på arbejdsmarkedet.

Fra midten af 90’erne faldt dagpengenes værdi (kompensationsgraden) fra 63 til 54 procent i 2018 for en gennemsnitlig LO-arbejder.

Dagpengene er faldet, så det svarer til en mistet indtægt på 2500 kroner om måneden eller 30.000 kroner om året. Men de er stadig en af de store offentlige ydelser.

Hvis det fortsætter i samme takt indtil 2025, vil dagpengenes kompensationsgrad være faldet til 50 procent for et gennemsnitlig LO-medlem. Og 54 procent i gennemsnit for alle, viser LO’s beregninger.

Lavere dagpenge rammer ledige på pengepungen. Flere må sætte banklån på pause, beskære børnenes fritidsaktiviteter eller spare på receptmedicin.

Det viser 3F’s medlemsundersøgelse hos 1367 ledige på dagpenge i august 2018.

Her får vi penge fra det offentlige

Vi har her samlet en opgørelse over de mest gængse udbetalinger fra det offentlige til borgere.

Alle udbetalinger fra det offentlige bliver overført til den enkelte borgers NemKonto.

Du kan se mere om de enkelte ydelser, hvem der kan modtage dem og hvornår de bliver udbetalt, ved at trykke på de enkelte typer:

Udbetaling af ATP
Udbetaling af Boligstøtte – Boligsikring
Barselsdagpenge
Begravelseshjælp
Børnepenge (Børne- og Ungeydelse)

Dagpengesats
Efterløn – hvornår kan jeg gå på efterløn
Fleksydelse
Førtidspension udbetales
Udbetaling af Folkepension
Folkepensionens grundbeløb
Feriepenge

Kontanthjælp
Ledighedsydelse
Lønudbetaling
Penge tilbage i skat
Revalidering
Ressourceforløbsydelse
Sygedagpenge
Udbetaling af SU
Uddannelseshjælp
Ældrecheck

NemKonto er det fælles offentlige udbetalingssystem. Alle udbetalinger fra det offentlige bliver overført til din NemKonto. Din NemKonto er en helt almindelig bankkonto, som du har i forvejen. Mange bruger deres lønkonto som NemKonto.

NemKonto-systemet betyder, at de offentlige myndigheder udbetaler til din konto via dit CPR-nummer. NemKonto-systemet er dermed en database, som kobler dit CPR-nummer med den bankkonto, som du har valgt som din NemKonto.

Seks procent af de ledige 3F’ere oplyste, at de har skåret ned på receptmedicin. 13 procent svarede at de har beskåret børns fritidsaktiviteter. 12 procent havde standset betalinger eller omlagt lån.

Powered by Labrador CMS