Fået denne SMS? Sådan skal du forholde dig

Der er i øjeblikket en svindel-SMS i omløb fra folk, der udgiver sig for at være Skat. Det skal man ikke klikke på.

KLIK VIDERE OG SE SMS’EN, SKAT ADVARER IMOD. (Foto: Scanpix)
KLIK VIDERE OG SE SMS’EN, SKAT ADVARER IMOD. (Foto: Scanpix)
Offentliggjort Sidst opdateret

Tusindvis af danskere har i de seneste dage modtaget en SMS med den glædelige nyhed om, at de har fået penge tilbage i Skat. Det er det overhovedet ikke det rigtige tidspunkt for, og det er i øvrigt svindel.

Og nu er Skat selv ude at advare mod SMS’en på Twitter, hvor de siger, det ikke er dem.

Sikkerheds-eksperten Peter Kruse har tidligere været ude at forklare os på Newsbreak.dk, hvorfor de mange svindel-SMS’er og -mails er i omløb:

– Svindlere forsøger at udnytte brands, vi som forbrugere har tillid til. I Danmark handler vi meget på nettet, og modtager vi eksempelvis en mail fra “Netflix” på korrekt dansk, hvor firmaet oplyser, at vi skal opdatere betalingskortoplysninger, så ved svindlerne, at nogle gør det, siger han.

Et andet eksempel, der fremhæves, er Skat. I tiden omkring offentliggørelsen af årsopgørelsen 2017 blev indbakker landet over fyldt med særligt én mail, der så ud som om, den kom fra netop Skat og lovede udbetaling af restskat.

– Vi har i sådan en situation allerede paraderne nede, fordi vi forventer at være i kontakt med Skat på den ene eller den anden måde, siger Peter Kruse fra CSIS.

Skabelonen

En anden grund til, at det tit er samme firmaer, der bliver brugt som falsk afsender på mails, der ikke vil dig noget godt, er ifølge sikkerhedseksperten, at svindlerne er ekstraordinært dovne. Desværre har de ikke grund til andet.

– Der findes rigtig mange steder på nettet, hvor svindlere udveksler deciderede skabeloner og viden om effekten af forskellige mails og målgrupperne hertil. Det foregår også på Facebook. Det skyldes ganske enkelt, at det er den lettest tænkelige måde at gøre det på. Er bare en promille af de, der får mailen, hoppet i, så har det kunnet betale sig, siger han.

På de lyssky steder af internettet, som CSIS – sikkerhedsfirmaet Peter Kruse er medstifter af – overvejer, er han og kollegerne vidne til diskussioner om forfinelse og udvikling af pakker fyldt med svindel-skabeloner klar til afsendelse.

– Og det er ofte Skat, Postnord og så videre, der er nævnt konkret i de her pakker, der blandt andet sælges på Facebook, siger han.

Powered by Labrador CMS