Færre unge arbejder

Foto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

Der bliver stadig længere mellem flaskedrengene, ungarbejderne og avisbudene under 18 år. Færre danske teenagere tager et fritidsjob, konkluderer SFI-rapporten »Børn og unge i Danmark – velfærd og trivsel 2014«.

Ifølge rapporten er det især de 15-årige drenge, der vælger fritidsjobbene fra. I 2009 havde 45 procent af drengene et fritidsjob, mens det tal lå på 33 procent i 2013.

Det samme mønster tegner sig for teenagepigerne, selv om de arbejder mere end drengene. I 2009 havde 53 procent af de 15-årige piger et job ved siden af skolen, og i 2013 gælder det for 47 procent.

Ifølge Peder Hjort-Madsen, ph.d. ved Center for Ungdomsforskning (CEFU), skyldes de unges fravalg af jobs, at der er kommet et større fokus på skolearbejdet og uddannelse generelt.

»Det er blevet mere og mere vigtigt at klare sig godt i skolen og få gode karakterer. Derfor er det også svært at få tid til et fritidsjob ved siden af skolearbejdet,« siger han.

»Der er sandsynligvis også nogle familier, hvor forældrene giver lidt ekstra lommepenge, fordi de har en bevidsthed om, at det er rigtig vigtigt, at deres børn klarer sig godt i både slutningen af folkeskolen og i ungdomsuddannelserne,« tilføjer ungdomsforskeren, der understreger, at et fritidsjob »bidrager positivt«, når de unge senere skal ind på arbejdsmarkedet.

»De unge får nogle erfaringer med at være ansvarlige over for en arbejdsplads, og styrken er helt klart, at de får et kendskab til arbejdsmarkedskultur og lærer noget om omgangsformer, forpligtigelser og meget mere,« siger Peder Hjort-Madsen.

»Det er en anden form for dannelse, end den der finder sted i skolen,« påpeger han.

Powered by Labrador CMS