Færdselsbetjent om rasende populær net-teoriprøve: “Misvisende”

65.000 har taget en teoriprøve på nettet. 96,5 procent dumpede. 'Ikke valid', siger Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Offentliggjort Sidst opdateret

I en online-køreteoriprøve, taget af 65.000 personer, dumpede 96,5 procent – det er det samme som 62.725.

Det fik Codan Forsikring, der sammen med køreskolen Køreklar står bag prøven, til at udsende en pressemeddelelse omkring den store dumpeprocent.

Det resultat får dog ikke politiet til at ryste i bukserne over danskernes talenter bag rattet. Slet ikke.

Artiklen fortsætter under videoen

Hos Rigspolitiet ser (gade)billedet en smule anderledes ud.

– Jeg vil ikke råbe vagt i gevær, siger Christian Berthelsen, politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, til Newsbreak.dk.

Politiassistenten mener ikke, at prøven er ‘særlig valid’, nærmere misvisende.

– Enhver kan jo have taget testen, siger Berthelsen.

(Du kan selv prøve kræfter med nogle af de spørgsmål – der voldte mest besvær – i galleriet over artiklen).

Sproglige misforståelser

En anden faktor for de mange forkerte svar kan være måden, som spørgsmålene er udformet på, mener Christian Berthelsen. Han bakkes op af Thor Grünbaum, lektor i filosofi på Københavns Universitet.

Han fortæller til P4 Esbjerg, at danskerne kan have glemt den sproglige formulering, der bruges i den omtalte teoriprøve, der dog ifølge Anders Walthersdorf Frederiksen er en helt almindelig – og godkendt – en af slagsen.

Grünbaum mener ikke, man umiddelbart ud fra prøven kan kalde danskerne dårlige bilister.

– Vi skal finde ud af, om vi opfylder reglerne, når vi kører ude på vejene. Man kan være jo være en glimrende trafikant uden at være i stand til at bestå teoriprøven, siger han til P4 Esbjerg.

Valid – eller ej?

Anders Walthersdorf Frederiksen, Head of Communications i Codan, fortæller til Newsbreak.dk, at man med teoriprøven håber på samtale og dialog, da ulykkesstatistikken er faldet til 2012 – og så stagneret.

Det hilser Rigspolitiet velkomment.

– Vi har et ønske om at nedbringe antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken, og det er positivt, at andre aktører også understøtter en dagsorden om at øge trafiksikkerheden, oplyser Anders Frandsen, kommunikationsdirektør i Rigspolitiet, i en mail til Newsbreak.dk.

At testen er valid, er Anders Walthersdorf Frederiksen dog ikke et øjeblik i tvivl om. Han henviser til det store antal personer, der har taget den – og dumpet.

– Vi kan bare se, at de har svært ved prøven, siger han.

Men hvem ..?

Nøjagtigt hvem, der har svært ved prøven, er blandt andet det, som Christian Berthelsen anfægter.

– Det kan jo være et barn eller en, der ikke har kørekort, siger Christian Berthelsen, der på den måde underminerer tallene fra online-prøven.

Han er da også helt klar i spyttet.

– Jeg ser ikke så sort på det, som testen viser, siger Christian Berthelsen.

At erfaring i trafikken også har indflydelse på køreevnerne, er Anders Walthersdorf Frederiksen da heller ikke ubevidst om.

Forholder sig ikke til prøven

Selve prøvens validitet vil Rigspolitiets kommunikationsdirektør ikke forholde sig til.

Han siger direkte:

– Jeg kan ikke gå ind i en nærmere efterprøvning af den pågældende undersøgelse, da det ikke er os, der har gennemført den.

Anders Frandsen mener dog, at “undersøgelsen er en god anledning til, at de, der har taget testen, bliver mindet om, at det er vigtigt at holde sig a jour med færdselsloven og få læst op på reglerne, hvis man er tynd i papirerne”.

Han bakker herefter sin kollega i Rigspolitiet op:

– Generelt har vi et billede af, at danskerne er gode bilister, men det er klart, at når man har haft kørekort i nogle år, så kan man glemme noget, slutter det skriftlige svar.

Kalkulerede overtrædelser

I testen skal man blandt andet svare på spørgsmål omkring registreringsattester. Det er selvfølgelig en bilist med kørekorts pligt at vide, hvordan en sådan skal tydes og hvad tallene dækker over.

– Men det betyder jo ikke, at man er en dårlig bilist, siger Christian Berthelsen og er dermed enig i filosoffens overvejelser.

Han mener derimod, at de bilister, han og kollegerne møder på de danske landeveje langt hen ad vejen(!) tager et bevidst valg, når de overtræder loven ved for eksempel at køre for stærkt eller bruge håndholdt mobil.

Råd fra politiet

Og så har han i det hele taget et råd til de, der skal tage kørekort: Lad være med at forberede dig ved kun at  surfe rundt på nettet – uden at have kontakt til en kørelærer.

– Hvad skal den til for? Folk skal tænke sig om, siger Berthelsen.

Du kan se testen HER.

Powered by Labrador CMS