Fængselsbetjente har op til 50 sygedage årligt i gennemsnit

Fængselsbetjente har over tre gange så højt sygefravær som andre statsansatte, viser opgørelse.

Danske fængselsbetjente slås med sygefraværet. Foto: Claus Fisker/Scanpix 2016
Offentliggjort Sidst opdateret

Den igangværende bandekonflikt kan mærkes blandt fængselsbetjente. En ny opgørelse fra Fængselsforbundet viser, at sygefraværet blandt de ansatte i fængsler med bandemedlemmer og stærke fanger er tårnhøjt.

Det skriver Avisen.dk.

I årets første seks måneder var de uniformerede ansatte i Kriminalforsorgen sygemeldt i det, der svarer til 28,4 dage om året.

I afdelinger med mange hårde fanger og bandekriminelle, såsom Københavns Fængsler og Nyborg Fængsel, var det gennemsnitlige fravær helt oppe på det, der svarer til henholdsvis 37,9 og 51,4 sygedage om året.

Sygefraværet er alarmerende højt

Hos Kriminalforsorgen erkender chef for Koncern HR Marianne Fæster Nielsen, at sygefraværet er “alvorligt højt” i flere afdelinger.

Det er især et stort antal langtidssygemeldinger, som trækker fraværet op. Det er årsagen til, at det gennemsnitlige sygefravær bliver ved med at vokse, lyder forklaringen.

– Alle kan jo blive ramt af sygdom, men vi har desværre også fængselsbetjente, der bliver alvorligt syge relateret til deres arbejde. Derfor er det også den vigtigste indsats for os lige nu at forebygge de her tilfælde af langtidssygemeldinger, siger hun.

Luk de særlige afdelinger

Heidi Tarp Klemmensen er enhedsleder i Københavns Fængsler og fungerer som vagthavende i Vestre Fængsel.

Hun ser gerne, at der bliver lukket ned for de særlige bandeafdelinger. De har ifølge hende udviklet sig til klubhuse for bandemedlemmer, hvor ansatte går rundt med konstant frygt for at blive truet.

Hun understreger, at hun udtaler sig på sine egne vegne.

– Så taler man en masse om bandeexit og andre gode tiltag, men det nytter jo ikke noget, når de sidder herinde i deres små klubhuse med de andre bandemedlemmer, fordi det er nemmest for Kriminalforsorgen at håndtere dem sådan, siger hun.

Banderne presser indefra og udefra

Netop banderne er med til at lægge endnu større pres på fængslerne. Hvor debatten om den igangværende bandekonflikt i København ofte går på, hvordan man får indsat mere politi til at bekæmpe konflikten, mener man hos Fængselsforbundet, at der også burde blive brugt tid på at snakke om, hvad der skal ske med anholdte bandemedlemmer.

– Vi snakker hele tiden om, at der skal mere politi i gaderne, og vi skal have flere af dem (bandemedlemmerne, red.) i fængsel. Men vi bliver bare fuldstændig efterladt på perronen, siger Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet til Ritzau. Han kalder på handling fra politikerne.

– Ud over at vi har et akut sygefravær og dermed også en akut personalemangel, så lider vi af flere års efterslæb i forhold til besparelser. Vi har simpelthen ikke ansat dem, vi skulle. Vi har underskud af bemanding, og vi har fået tilført ekstremt mange ekstra opgaver af politikerne – både på grund af terrorsag og de her bandepakker – og vi har ikke fået en bøjet femogtyveøre, siger Kim Østerbye til Ritzau.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS