Få på kontanthjælp er klar til arbejde

Arkivfoto.
Offentliggjort Sidst opdateret

Kun en fjerdedel, eller helt præcist 24,3 propcent af alle modtagere af kontanthjælp er klar til at tage et arbejde.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik fra juli i år.

Der er stor forskel mellem landets kommuner. Nogle steder er det over 40 procent af de personer som modtager kontanthjælp, der er klar til at arbejde, og  andre steder er det kun 12,9 procent, fremgår det.

Blandt de 20 kommuner med de laveste andele var 17 jyske, mens 15 af de 20 kommuner med de højeste andele var sjællandske. Kontanthjælpsmodtagere, der står til rådighed for arbejdsmarkedet, er visiteret som enten jobparate eller åbenlyst uddannelsesparate og indgår i bruttoledigheden.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos kaldet der for »bemærkelsesværdigt,« at kun 40.000 ud af de i alt 179.000 modtagere af kontanthjælpsydelser er jobparate.

»Der kan der være to årsager til. Enten har tre ud af fire et så dårligt helbred, at de ikke kan arbejde. Eller også undervurderer socialrådgiverne kontanthjælpsmodtagernes arbejdsevne. De store forskelle mellem kommunerne tyder i alle tilfælde på, at der er store forskelle i, hvordan man vurderer kontanthjælpsmodtageres arbejdsevne,« siger Mads Lundby Hansen.

Mellem landets kommuner varierer andelen, der er jobparate mellem 13 og 43 procent.

Det forekommer ikke sandsynligt at variationen er så stor i kontanthjælpsmodtageres helbred.

For unge gælder desuden at det er en økonomisk fordel at blive klassificeret som ikke jobparat, da de så får et betydeligt tillæg til kontanthjælpen. Desuden slipper de for at komme i nyttejob.

 

Powered by Labrador CMS