Få overblikket: Hvad er MRSA?
Ny målsætning: Brugen af antibiotika i danske svinebestande skal reduceres med 10 procent inden 2020.
Andelen af svinestalde i Danmark, der er MRSA-positive, er vokset markant de seneste år. Op mod 70 procent af de danske svinebedrifter har resistente stafylokokker inden for stalddørene, viser nye undersøgelser.
Videncenter for Svineproduktion under Landbrug & Fødevarer vil nu nedsætte forbruget af antibiotika med 10 procent inden 2020.
Men hvad er MRSA?
* MRSA står for Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus.
* Når bakterier udsættes for antibiotika, beskytter de sig ved at udvikle resistens. Derfor er det vigtigt ikke at overforbruge antibiotika.
* Bakterierne kan give anledning til en lang række infektioner lige fra overfladiske sår og bylder til alvorlige infektioner som knoglebetændelse og betændelse i hjerteklappen.
* Forekomsten af MRSA hos mennesker i Danmark er fortsat lav sammenlignet med mange andre lande i Europa. Hidtil har fire personer mistet livet.
* Mennesker, der dagligt arbejder i svinebesætninger med MRSA, bliver hyppigt bærere af MRSA.
* I 2013 blev der brugt 91 ton antibiotika i danske svinestalde til de omkring 30 millioner grise, der produceres hvert år. Til sammenligning bruger danskerne 51,5 ton penicillin om året.
* I 2014 er der per 9. december registreret 2620 nye tilfælde af MRSA-smittede mennesker i Danmark. Heraf er tæt på hvert andet nye tilfælde af typen CC398 MRSA – som blandt andet kommer fra svin.
* Fødevareministeriet fremsatte i starten af juli en plan med fem punkter, der skal bekæmpe bakterien ved blandt andet at sætte krav til de mennesker, der arbejder i stalde.
* Blandt andet skal der skiftes tøj og vaskes hænder, når man forlader stalden, hvilket mindsker risikoen for, at resistente bakterier føres ud i samfundet.
* Derudover skal der stilles krav om laboratorieundersøgelser, så kun de dyr, der er syge, får antibiotika. Der skal findes nye alternativer til antibiotikabehandling – for eksempel forebyggende vaccinationer.
Kilde: DANMAP-rapporten fra 2012 fra DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut, Fødevareministeriet, Sundhedsstyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening.
/ritzau/