Europas grønne profil står på spil
Europas rolle som verdens klimalokomotiv er på spil ved EU-topmødet sidst på ugen, siger udenrigsministeren.
Selv om der er meget fokus på tre tal forud for den store klima- og energidebat på EU-topmødet i Bruxelles sidst på ugen, er der ifølge udenrigsminister Martin Lidegaard (R) meget mere end tre tal og uldne målsætninger på spil.
Det handler om Europas traditionelle rolle som verdens grønne lokomotiv. Og hvis EU svigter sin rolle, så kan det blive fatalt for hele verdens klimaambitioner.
– Perspektivet her er jo, at hvis ikke EU fortsætter med at være det grønne klimalokomotiv, så vil vi få meget, meget svært ved at få en international klimaaftale i Paris til næste år.
– Jeg tror altså ikke, at vi får en international klimaaftale, hvis ikke EU har den lokomotivrollle.
– Så det er også en international klimaaftale, der i vidt omfang står på spil i denne her uge, siger Martin Lidegaard forud for et møde tirsdag blandt EU’s europaministre, der skal høvle de sidste politiske knaster af forhandlingsoplægget til stats- og regeringscheferne.
Lidegaard ser forud for tirsdagens møde ikke alt for lyst på udsigterne.
– Der er store knaster tilbage. Men der er også håb om, at vi kan rydde nogle af dem af vejen. Lige nu er jeg forsigtig, moderat optimist, siger Lidegaard.
Ifølge oplægget til topmødet skal EU forsøge at lægge sig fast på tre konkrete mål for sin klima- og energipolitik frem mod 2030.
Danmark ønsker en målsætning om at reducere udledningen af CO2 med 40 procent, at have 30 procent af energibehovet dækket af vedvarende energi og at effektivisere udnyttelsen af energien med 30 procent.
Ifølge Lidegaard ser der ud til at kunne nås enighed om de 40 procents CO2-reduktion.
Mens det kniber mere med de to andre mål og spørgsmål om, hvor bindende og ens målene skal være og hvordan man skal finansiere de nødvendige omlægninger af landenes energisystemer.
Især de kulafhængige polakker og flere andre østeuropæiske lande kvier sig ved at skulle betale for store revolutioner. Og især briterne kæmper imod alt for konkrete krav til energieffektivisering.
– Der er stadig lang vej, til at stats- og regeringscheferne kan blive enige på torsdag. Det kan stadig gå galt, siger Lidegaard.
/ritzau/