Europæisk rumsonde er igen blevet stille
Rumfartøjet Philae bliver muligvis ikke forsynet med tilstrækkelig solenergi på den komet, det er landet på.
Meget tyder på, at det lille rumfartøj Philae har flyttet sig på sit nye hjem – en komet mange millioner kilometer væk fra Jorden.
Desværre for rumforskere betyder det, at Philae, der er det første fartøj nogensinde til at lande på en komet, forholder sig tavs.
Det lille robotlaboratorium med størrelse som et køleskab landede på kometen 67P i november, og den seneste kontakt med Philae skete 9. juli.
Forsøg på igen at komme i forbindelse med fartøjet er indtil videre mislykkedes, oplyser Det Europæiske Rumfartsagentur (ESA).
Da Philae sidste år hægtede sig fast på kometen, landede den på et punkt, hvor Solens stråler ikke kunne ramme de solpaneler, der forsyner fartøjet med strøm.
Men i juni vågnede Philae op, da kometen havde bevæget sig tættere på Solen.
De seneste data tyder dog på, at noget – muligvis en udledning af gas – kan have fået Philae til at flytte sig igen, siger forskerne.
– Dette synes ikke at kunne forklares med sæsonerne på kometen alene, siger Stephan Ulamec, projektchef hos ESA, i en meddelelse.
Philaes antenne kan være blevet forstyrret, og en af dens sendere ser ud til ikke at fungere, siger ESA.
Forskerne har nu bedt Philae om kun at bruge en af sine sendere.
– Philae virker tydeligvis stadig, for den sender os data, men den gør det i nogle uregelmæssige intervaller og på overraskende tidspunkter, siger Stephan Ulamec.
I august vil kometen og rumsonden komme inden for 186 millioner kilometers afstand af Solen, hvorved den får den bedste mulighed for optagelser. Derefter vil den igen tordne videre ud i det ydre solsystem.
/ritzau/Reuters