EU vedtager resolution om Palæstina

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

EU-Parlamentet kunne ikke enes om at opfordre til uforbeholden anerkendelse af en palæstinensisk stat.

Et stort flertal i EU-Parlamentet har onsdag vedtaget en resolution, der “i princippet” støtter at anerkende en palæstinensisk stat.

Resolutionen må ses som et kompromis mellem parlamentarikerne, der ikke kunne enes om at opfordre de 28 medlemslande til en øjeblikkelig anerkendelse af staten Palæstina. EU har ikke som sådan kompetence til at anerkende Palæstina som selvstændig stat.

– EU-Parlamentet støtter i princippet anerkendelsen af palæstinensisk statsskab og to-statsløsningen, og parlamentet mener, at disse to skal gå hånd i hånd med udviklingen i fredsforhandlingerne, som bør fremmes, lyder det i resolutionen.

Socialdemokrater, venstrefløjen og de grønne medlemmer af EU-Parlamentet havde egentlig fremsat et forslag om en symbolsk afstemning, der skulle opfordre EU’s medlemslande til uden forbehold at anerkende Palæstina som stat.

Men det ville andre grupperinger i parlamentet ikke gå med til.

De mener, at anerkendelsen af en palæstinensisk stat kun bør ske i forbindelse med en forhandlet aftale med Israel. Derfor endte det med et kompromis.

– Der er ingen øjeblikkelig, uforbeholden anerkendelse (af statsskab), siger centrum-højrelederen Manfred Weber.

Den danske EU-parlamentariker Margrete Auken (SF) tøver imidlertid ikke med at kalde resolutionen for historisk.

– Det er et historisk fremskridt. Jeg er stolt over at være en del af et progressivt Europa, der bekymrer sig om fred og sikkerhed for Israel og Palæstina, siger hun i en udtalelse.

Adskillige europæiske parlamenter har allerede opfordret deres regeringer til at anerkende Palæstina som stat.

Det gælder eksempelvis Frankrig, Storbritannien, Spanien, Irland og Portugal. Alle steder er der tale om symbolske afstemninger.

Kun i Sverige har regeringen i efteråret taget skridtet fuldt ud og anerkendt staten Palæstina.

Israel har fordømt de europæiske afstemninger, og premierminister Benjamin Netanyahu sagde for nylig om den spanske afstemning, at den kun gør det “sværere at nå en aftale mellem Israel og palæstinenserne”.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS