EU truer Danmark
Vil teste om en af regeringens største mærkesager er i strid med EU-regler
Citathistorie: Altinget
I det øjeblik Danmark udsender de første asylansøgere til Rwanda, vil EU-Kommission indlede et juridisk efterspil for at teste, om en af regeringens største mærkesager er i strid med EU-regler.
Det skriver Altinget.
For selvom Danmark har et retsforbehold og dermed normalt er undtaget EU-regler på asylområdet, peger Kommissionen i en mail til Altinget på, at regeringen er forpligtet af Dublin-forordningen, som kan spænde ben for planen om at sende asylansøgere til udlandet.
“I tilfælde af at sådan en overførsel skulle ske, skal dens lovlighed vurderes i forhold til overholdelse af den nævnte aftale,” skriver talspersonen for migration og indre anliggender i en kommentar til Altinget.
Talspersonen fra Kommissionen skriver videre, at såkaldte spontane asylansøgere har ret til at få deres sag behandlet i det land, som de beder om asyl i. Og derfor kan asylansøgerne ikke sendes til et tredje land udenfor EU.
Endnu et forsøg
Den nyeste kommentar fra EU-Kommissionen kan ses som endnu et forsøg på at få Danmark til at droppe drømmene om et modtagecenter.
Det forklarer Anne Ingemann Johansen, der er research fellow ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet og forsker i EU-grænsekontrol.
“Man prøver at advare Danmark ved at sige: 'Vi holder øje med jer, og vi fordømmer det, som I har gang i',” siger hun til Danmark.
Hos Amnesty studser Martin Lemberg-Pedersen, der er chef for politik og samfund, også over den klare melding fra EU-Kommissionen i denne omgang.
“Det er så klar en afstandtagen fra grundtanken i den danske politik, som man kan komme,” siger han til Altinget.
Udlændinge- og Integrationsministeriet bekræfter overfor Altinget, at de på nuværende “er i løbende dialog” med Kommissionen.
”Det er ikke nogen hemmelighed, at vi ikke ser ens på alt på udlændingeområdet. Men regeringen står fast på ønsket om grundlæggende at ændre det nuværende asylsystem,” udtaler udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad til Altinget.