EU-fagforeninger i fælles kamp mod løndumping

Løndumping er ikke kun et problem i Danmark. I Polen presses polske arbejdere ud af markedet, fordi de underbydes af ukrainere og bulgarere. Foto: Jens Dresling/POLFOTO
Offentliggjort Sidst opdateret

Velfærdsydelser og et opgør med social dumping står på dagsordnen, når fagforeningsledere fra Europa i næste uge mødes i Danmark.

Når fagforeningsledere fra hele Europa i næste uge mødes i København, bliver det for at diskutere, hvordan Europa samlet kommer helt oven på efter krisen. FTF’s formand, Bente Sorgenfrey, bliver en af de to nordiske repræsentanter til mødet. Det skriver FTF i en pressemeddelelse.

Hun vil sammen med den anden nordiske repræsentant særligt kæmpe for retten til kollektive forhandlinger om løn og overenskomster samt fokusere på at finde en fælles indsats mod løndumping.

– Social dumping rammer ikke kun i Vesteuropa, men også i de østeuropæiske lande. Løndumping og pres på velfærdsydelser bekymrer den almindelige europæer, og det styrker EU-modstanden. Vi skal som europæisk fagbevægelse stå sammen og vise vejen frem mod en kollektiv og solidarisk løsning, siger Bente Sorgenfrey.

De europæiske fagforeningsledere vil også diskutere, hvordan man på tværs af grænserne kan sikre mindsteløn og velfærdsydelser.

Det bliver en fælles investeringsplan, som den Europæiske Faglige Sammenslutning (EFS) har vedtaget, der skal danne grundlag for mødet. Mødet vil blandt andet fokusere på, hvordan man drejer EU i en social orienteret retning.

– Der her været for meget fokus på nedskæringer i offentlige velfærdsydelser i EU som en vej ud af krisen. Vi skal i stedet satse på flere offentlige investeringer, nye job, innovation og vækst samt en social dimension af EU-samarbejdet. Der er råd til velfærd, siger Bente Sorgenfrey i pressemeddelelsen.

43 fagforeningsledere fra 12 europæiske lande deltager næste uge i mødet.

Newspaq

Powered by Labrador CMS