Etårig dreng døden nær: Nu advarer Miljøstyrelsen alle forældre
Hver fjerde familie har problemer. Børn og kemi er en livsfarlig cocktail i hverdagen.
Ved en spørgeskemaundersøgelse udsendt i juli-august til 565 familier med børn under tre år, har Miljøstyrelsen konkluderet, at børnene i fire ud af 10 familier er udsat for problematisk nogle gange farlig kemi. Børn og kemi er for eksempel en rigtig dårlig cocktail, men du kan her i artiklen få svar på det simple spørgsmål: “hvordan sikrer jeg mit barn mod farlig kemi?”
I tillæg til spørgeskemaundersøgelsen er der blevet gennemført såkaldte feltstudier, hvor flere familier er blevet besøgt og har fortalt om deres hverdag med kemi. Her optræder blandt andet børn og medicin som en central pointe. Umiddelbart er det ikke nogen større overraskelse, at børn ikke skal indtage medicin utilsigtet, og det gør forældrene også meget ud af.
“Interviewpersoner i feltstudiet gør meget ud af at fortælle deres børn, at der er skabe, de ikke må gå i, men det dækker netop ikke ’gråzonen’, hvor farlig medicin pludselig kan optræde i en – for barnet – ’ufarlig’ kontekst. Det vil sige udenfor skabet”, står der for eksempel i undersøgelsens konklusion. For at hjælpe og vejlede småbørnsforældre har Miljø- og fødevareministeriet og Sundhedsministeriet iværksat den nye kampagne “kemi i børnehøjde”, og den indeholder blandt andet en række rigtig gode råd, du kan læse i galleriet over artiklen her.
Meget forskellige råd
Der er mange måder at blive udsat for utilsigtet kemi på, og det bærer rådene da også præg af. De handler om noget så forskelligt som rengøringsmidler og tunfisk. For eksempel viser undersøgelsen, at 41 procent af familierne ifølge dem selv opbevarer rengøringsmiddel i børnehøjde. Kommer børnene i nærheden af rengøringsmiddel kan det få helt forfærdelige konsekvenser.
En familie, der har oplevet netop det, har fortalt om oplevelsen til avisen BT.
I 2011 var Thomas Andersen ifærd med at rense opvaskemaskine – herunder med afløbsrens, der i den grad må betegnes som farlig kemi. Et sekunds uopmærksomhed ændrede alt, fortæller Anita Leiholm. Hun er mor til det barn, som Thomas Andersen er far til. Drengen er på det tidspunkt 18 måneder, da han drikker en enkel slurk af afløbsrensen.
– Den ene slurk ætser hans spiserør og noget af hans mavesæk, så han ligger på intensiv i 12 dage, hvor vi intet kontakt har med ham. Lægerne er bange for, at det går ud over hans luftveje, så de lægger ham i kunstigt koma. Ingen ved, hvor alvorligt det er, fortæller Anita Leiholm til formiddagsavisen for at understrege, hvor farligt rengøringsmiddel kan være – især for de mindste.