Et stort år for Peter Schrøder

Skuespiller Peter Schrøder har 50 års jubilæum som skuespiller. Og hans karriere har taget ham mange forskellige steder hen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Peter Schrøder har prøvet meget forskelligt inden for sit fag, siden han blev uddannet skuespiller ved Statens Teaterskole i 1973. 

Og i år har han 50-års jubilæum.

Den erfarne skuespiller er mest kendt for sine sjove karakterer, når han har spillet med i revyer, satireprogrammer, komedieserier og i film.

Bag hit-frase

Han er stadig kendt fra sin rolle i det danske satireprogram "Den gode, den onde og den virk'li sjove" fra 1990, hvor citatet "Det fand'me uhyggeligt du" printede sig fast i den danske befolkning.

Men for Peter Schrøder er der nogle særlige højdepunkter, som ikke nødvendigvis har noget med satire og komedie at gøre, som har sat sit præg på hans karriere.

Peter Schrøder har 50-års jubilæum som skuespiller i år. I den tid har han blandt andet arbejdet ved Det Kongelige Teater, spillet med i utallige film og serier og været teaterdirektør på Vendsyssel Teater. (Arkivfoto).
Peter Schrøder har 50-års jubilæum som skuespiller i år. I den tid har han blandt andet arbejdet ved Det Kongelige Teater, spillet med i utallige film og serier og været teaterdirektør på Vendsyssel Teater. (Arkivfoto).

Prøvede forskellige ting

- Fra 1977 til 1982 arbejdede jeg i Det Kongelige Teater. Det var meget fascinerende, for dengang var de tre kunstarter balletten, operaen og skuespillet under samme tag.

- Og derfor fik jeg lov til at prøve forskellige ting, som da jeg var med i operaen "Mikadoen". Her var jeg den eneste skuespiller sammen med alle operasangerne, fortæller Peter Schrøder, som spillede rollen Ko-Ko.

Og det var ikke kun opera, han kastede sig ud i.

- Jeg medvirkede én gang i en ballet, men godt nok ikke som balletdanser. Dér går min grænse.

Kunne skabe splid

- Det var som fortæller i Flemming Flindt-balletten "De tre musketerer". Og det var en fantastisk oplevelse at stå på scenen, mens balletdanserne dansede rundt om ørerne på en, fortæller skuespilleren.

Men det kunne godt skabe splid mellem kunstnerne at arbejde i den samme bygning.

- Der var dybest set ikke plads til tre kunstarter under samme tag. Og det gav en masse ballade, fordi personalet var utilfreds. Så til sidst splittede vi op, siger Peter Schrøder.

Forskellige roller

I tiden efter Det Kongelige Teater fik han tilbudt adskillelige roller i både teater, film og TV.

Han modtog blandt andet en Bodil for den bedste birolle for sin rolle i "Gummi Tarzan" i 1982, ligesom han modtog en Robert i 1991 for den bedste birolle for sin rolle i "Springflod".

Men en dag i 1992 modtog han et opkald, som blev et vendepunkt i hans karriere.

- Pludselig en dag fik jeg et opkald fra filmproducenten Regner Grasten. Han ville vide, om jeg havde lyst til at instruere en film, der skulle hedde "Det forsømte forår".

Peter Schrøder og Ulla Henningsen spiller dronning Margrethe og prins Henrik i musicalen 'Margrethe'. Begge skuespillere blev uddannet fra Statens Teaterskole i 1973. (Arkivfoto)
Peter Schrøder og Ulla Henningsen spiller dronning Margrethe og prins Henrik i musicalen "Margrethe". Begge skuespillere blev uddannet fra Statens Teaterskole i 1973. (Arkivfoto)

Skulle tænke sig om

- Og det var et af de opkald, som jeg på ingen måde havde ventet at få, så jeg skulle lige tænke mig godt og grundigt om. Men jeg kunne godt se, hvad Regner havde fået øje på.

- "Det forsømte forår" er nemlig en meget satirisk beretning, og jeg beskæftigede mig meget med satire på det tidspunkt. Så jeg endte med at sige "ja", fortæller Peter Schrøder.

Filmen havde premiere i 1993, og kort tid efter instruerede han filmen "Kun en pige", som udkom i 1995. Og senere instruerede han komediefilmen "Lotto" fra 2006.

Vanskeligt at finansiere

Peter Schrøder blev så optaget af at instruere film, at han endte med at stå ved en skillevej i sin karriere.

- Jeg var egentlig mest tilbøjelig til at fortsætte min karriere som filminstruktør, men det var vanskeligt at få finansieret, så jeg kørte lidt sur i det til sidst.

- For jeg kunne ikke blive ved med at gå og søge efter at lave film, fortæller Peter Schrøder.

Og det fik ham til at tænke i helt andre baner end skuespillet.

Direktør i ni år

- Det viste sig, at der var en ledig stilling som teaterdirektør på Vendsyssel teater i Hjørring, så den søgte jeg, og den fik jeg, fortæller han.

Der blev han i ni år som direktør og efterfølgende tre år som kunstnerisk leder, før han efter 12 år sagde farvel til det nordjyske.

- Det var en spændende udfordring, fordi jeg var altafgørende i forhold til, hvad der skulle spilles på teatret.

Spiller prins Henrik

- Og det var i det hele taget spændende at stå i spidsen for personalet og lede og fordele arbejdet på en forhåbentlig fornuftig og menneskelig måde, siger Peter Schrøder.

I 2014 tilbød Hjørring Kommune at bygge et helt nyt teaterhus til 180 millioner, som Peter Schrøder stod fadder til, og som han var med til at indvie i 2017.

- Det tog jeg som en cadeau, siger han med et smil.

Peter Schrøder er aktuel i musicalen "Margrethe", som spiller hen over sommeren i København, Odense og Aarhus. Her spiller han prins Henrik, mens Matador-stjernen Ulla Henningsen spiller Margrethe.

Peter Schrøder er lige nu aktuel i musicalen 'Margrethe', som spiller hen over sommeren i Aarhus, Odense og København. Her spiller han en ældre prins Henrik. (PR-foto).
Peter Schrøder er lige nu aktuel i musicalen "Margrethe", som spiller hen over sommeren i Aarhus, Odense og København. Her spiller han en ældre prins Henrik. (PR-foto).

PETER SCHRØDER

Peter Schrøder (født 13. juni 1946) er en dansk skuespiller, filminstruktør og teaterleder. Schrøder er uddannet som skuespiller på Statens Teaterskole i 1973 og fik sit gennembrud samme år i Niels Klims underjordiske Rejse på Gladsaxe Teater. Han fortsatte sin teaterkarriere ved Aalborg Teater, hvor han blandt andet spillede rollen som Prinsen i Der var engang og som Henrik i Mascarade. Senere har han også spillet store roller på Det Kongelige Teater, Hvidovre Teater og Betty Nansen Teatret.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS