Et par hundredetusinde danskere står i RKI: Er du en dårlig betaler?

For fjerde år i streg falder antallet af danskere, der er registret i registret over dårlige betalere, RKI.

Antallet af danskere, der står noteret i RKI, er faldende. Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

For fjerde år i træk falder antallet af danskere, der er sendt i gældens skammekrog, RKI-registret. Det viser nye tal fra Experian, der står for registret.

I januar stod 212.161 danskere i registret. Det er et fald på 3,4 procent fra januar 2017 og et fald på ni procent eller 20.643 personer fra den seneste top i 2014.

– Det ser positivt ud, at der er færre dårlige betalere. Danskerne er blevet bedre til at håndtere deres privatøkonomi. Det er rigtig godt at se, at vi får færre dårlige betalere i Danmark, og at det er en udvikling, vi nu har set over flere år, siger kundeansvarlig for RKI hos Experian Mette Frølund.

Experian, der sælger kreditvurderingsløsninger til selskaber, mener også, at bedre kreditvurderinger er med til at mindske antallet af registrerede personer.

Stramme regler

Reglerne for kreditvurderinger er blevet strammet markant efter finanskrisen for at undgå tidligere tiders meget lempelige udlånspraksis. Hos Danske Bank fortæller privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen, at danskernes økonomi er blevet bedre.

– Dansk økonomi er inde i et opsving. Det er noget, der kommer privatøkonomien til gode. Vi ser stigende lønninger, stigende beskæftigelse og stigende boligpriser. Det giver luft i økonomien, siger hun.

Hun advarer dog imod, at læse for meget ind i tallene fra RKI. En registrering varer nemlig kun fem år.

Så mange er registreret som dårlig betaler

Hvis man ikke betaler sine regninger, risikerer man at ryge i RKI. Det er et register over dårlige betalere, som firmaer kan notere kunder i.

Antallet af danskere, der står i RKI, er faldet kontinuerligt de seneste år. Læs her mere om, hvor mange der står i RKI.

* I januar 2018 stod 212.161 danskere i RKI. Det er fjerde år i streg med fald.

* Tallet toppede i 2014, hvor 232.804 danskere stod i registret.

* Dermed er antallet faldet med ni procent siden 2014.

* Gennemsnitligt havde personer, der var registreret i RKI i januar, en usvaret gæld på 65.991 kroner. I januar 2014 var det tal 72.702 kroner.

* Samlet er 4,6 procent af den voksne befolkning registreret i RKI. Andelen er størst blandt 31-40-årige, hvor 6,75 procent er registreret.

* Region Sjælland er geografisk det sted, hvor den største andel af befolkningen er registret med 5,84 procent. Region Midtjylland er lavest med 3,78 procent.

* Lolland og Guldborgsund kommuner er dem, hvor den største andel af befolkningen er registreret med henholdsvis 10,09 og 8,10 procent.

* Allerød og Gentofte kommuner har den mindste andel af befolkningen registreret med henholdsvis 1,79 og 2,07 procent.

Kilder: Experian, RKI

(Artiklen fortsætter under fakta-boksen)

– Man skal passe på med, at tolke for meget i tallene. Man kan kun være registret i fem år. Så faldet kan altså både betyde, at færre kommer ind, men det kan også betyde, at mange er faldet ud på grund af tidsbegrænsningen, siger økonomen.

Finanskrisen ramte for alvor i 2009, hvor der altså kan have været et stort antal nye registreringer. De vil forsvinde fra 2014.

– Der kommer rigtig mange ind, for der er rigtigt mange, der ryger ud, siger Mette Frølund, der ikke vil komme ind på de specifikke tal for, hvor mange der kommer ind i registret.

Powered by Labrador CMS