Et lys i mørket: Kronprins besøgte flygtningebørn

Kronprinsen besøgte onsdag en flygtningelejr i Jordan som protektor for Red Barnet.

Offentliggjort Sidst opdateret

Sammen med Danmarks udviklingsminister Rasmus Prehn har kronprins Frederik i sit hverv som protektor for Red Barnet besøgt en syrisk flygtningelejr sammen med Red Barnets generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen.

Kronprinsen besøgte Za’atari i Jordan, der huser syriske flygtningebørn og -unge og er klassificeret som verdens største flygtningelejr.

Artiklen fortsætter efter videoen

Fokus på mental sundhed

Noget af det som kronprinsen så på sin rejse til Jordan er, hvordan der i flygtningelejren er kommet et større fokus på børn og unges mentale sundhed og trivsel. Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

– Det har virkelig været opløftende at se og opleve Red Barnets projekter her i Za’atari. De er med til at hjælpe de børn, hvis liv er domineret af krig og konflikter, siger udviklingsminister Rasmus Prehn og fortsætter:

– Desværre ved jeg, at der er mange, mange flygtningebørn, der ikke får sådan et tilbud. Derfor er det vigtigt for den danske regering, at vi støtter massivt med hjælp i nærområderne, så flygtningebørnene ikke bliver glemt – men at de får de bedst mulige vilkår til at udvikle sig og kan se et håb for fremtiden.

Legede med Lego

Ifølge en pressemeddelelse fra Red Barnet skete besøget i forbindelse med Red Barnet Danmarks 75-års jubilæum.

Under besøget lærte kronprinsen værdifulde ting ved at se de mange flygtningebørn smile, selv om de egentlig befinder sig midt i en krise.

– Jeg har i dag lært, at midt i et mørkt og dystert yderområde, kan der laves lys i overført betydning for større grupper og i særdeleshed for børn og unge. Så det nytter at være her, sagde kronprinsen efter besøget og fortsatte:

– Det er vigtigt at få belyst emner med henblik på at hjælpe og løfte børn ud af traumer. Det er Red Barnet endnu en gang frontløbere på. Det er fantastisk.

Desuden brugte kronprinsen også besøget på at lege med Lego og spille fodbold med de mange børn i lejren.

Flygtningebørn påvirket

Der har de seneste år været et internationalt fokus på behovet for psykisk sundhed og psykosocial støtte i humanitære kriser.

Faktisk har en undersøgelse som Red Barnet har stået bag vist, at direkte krigshandlinger påvirker syriske børn en hel del. 48 procent af de adspurgte forældre og omsorgspersoner oplever, at børnene er holdt op med at tale aldersvarende, mens 49 pct. af de adspurgte børn svarer, at de jævnligt eller hele tiden føler sig triste.

Ligesom over halvdelen svarede, at de benyttede sig af stoffer til at dulme deres angst.

Jordan har siden 2011 været hårdt påvirket af den syriske flygtningekrise. Landet har taget imod cirka 1,4 millioner flygtninge, hvor over halvdelen har været børn. Danmark har igennem danske nødhjælpsorganisationer været deltagende i Jordan siden krisen.

Powered by Labrador CMS