Et fyrtårn i branchen

En på mange måder stor mand i dansk landbrug fylder 60 år. Jais Valeur har med sine to meter raget op i en stribe lederjobs i fødevareindustrien gennem 30 år

Offentliggjort Sidst opdateret

Danish Crowns topchef, Jais Valeur, har selv erkendt, at han ikke var den allerførste til at se bæredygtighed og plantebøffer rykke hastigt op på klimadagsordenen.

Men da han indså det, gik det hurtigt. 

Under hans ledelse er slagterikoncernen rykket på at skabe en mere bæredygtig fremtid for fødevarer.

Den 30. oktober fylder han 60 år med mere end 30 års erfaring fra fødevareindustrien.

Kommunikerer forståeligt

Hans omfangsrige og internationale ballast har ført til topstillinger i både mejeriselskabet Arla Foods, Royal Unibrew samt det newzealandske mejeriselskab Fonterra, før han kom til Danish Crown.

Hans opvækst i Frederikshavn har gearet ham til at lytte til og tale med både den ansatte i produktionen og de politikere og organisationer, som har sat pris på hans evne til at kommunikere i et forståeligt sprog.

Jais Valeur læste til cand.merc. på Aarhus Universitet. 

Jais Valeur, der fylder 60 år den 30. oktober, er i dag topchef i slagteriselskabet Danish Crown. Tidligere har han været leder hos blandt andet Arla Foods og Royal Unibrew. (Arkivfoto).
Jais Valeur, der fylder 60 år den 30. oktober, er i dag topchef i slagteriselskabet Danish Crown. Tidligere har han været leder hos blandt andet Arla Foods og Royal Unibrew. (Arkivfoto).

Efter en række stillinger i Arla Foods lokkede udlandet med en direktørstilling i verdens største andelsmejeri, Fonterra, i New Zealand.

Her lærte han at sætte ja-hatten på, fortalte han sidste år til mediet lederstof.dk.

Respekt for kinesernes evne

- Jeg havde en kollega, som altid sagde "i stedet for at tænke hvorfor hele tiden, så tænk hvorfor ikke".

I 1998 vendte Valeur tilbage til Danmark for at blive eksportdirektør i Royal Unibrew A/S, indtil han i år 2000 igen var at finde i Arla Foods, nu som salgsdirektør.

I 2006 tog han til Kina i tre år for at bygge Arlas dengang beherskede forretning i Riget i Midten op fra grunden. En opgave, hvor han fik respekt for kinesernes evne til at rykke hurtigt og prisbilligt.

Skulle finde sin egen vej

Da han kom hjem til Danmark, blev han koncerndirektør i Arla.

Men tilbuddet i 2015 om at blive administrerende direktør i Danish Crown kunne han ikke sige nej til.

Han overtog jobbet efter Kjeld Johannesen, der havde siddet på posten i 27 år. 

Så Valeur skulle finde sin egen vej.

Det betød blandt andet, at han besluttede at gøre Danish Crown mindre international og frasælge de amerikanske aktiviteter for at styrke kerneforretningen i Europa.

Flere bestyrelsesposter

Ud over direktørjobbet har han flere bestyrelsesposter, blandt andet som næstformand i Royal Unibrew og bestyrelsesmedlem i Foss A/S.

Han er formand for S-regeringens klimapartnerskab for fødevaresektoren, der skal bidrage til klimaløsninger fra jord til bord og til løsninger i andre sektorer som energi og cirkulær økonomi.

En titel, som ikke vakte vild begejstring hos Danske Svineproducenter, der mente, at han skulle fokusere på at sælge kød. Men Jais Valeur mente, at det var alt for vigtig en opgave til at lade den gå fra sig.

Han er gift med Lillie Li Valeur, der er chef for Arla Foods' tyske marked. Han er far til tre voksne børn fra et tidligere ægteskab.

Powered by Labrador CMS