Er tidligere slået fejl: Nu vil Pape have forhadt bande fjernet

Bandekonflikten skal ophøre, og justitsministeren vil have Loyal to Familia opløst.

Justitsminister Søren Pape Poulsen angriber Loyal to Familia med hårdt mod hårdt. Foto: Liselotte Sabroe/arkiv/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Rigsadvokaten giver grønt lys for, at der kan føres sag ved de danske domstole, så banden Loyal To Familia kan blive forbudt.

I august bad justitsminister Søren Pape Poulsen (K) Rigsadvokaten vurdere, om der ville være grundlag for at gøre banden ulovlig.

– Jeg har fortalt justitsministeren, at der ud fra en anklagerfaglig og juridisk vurdering er grundlag for at gå videre med en opløsningssag i forhold til Loyal To Familia, siger rigsadvokat Ole Hasselgaard i en pressemeddelelse.

Rigsadvokaten har derfor efter aftale med Justitsministeriet bedt Københavns Politi forberede en retssag mod Loyal To Familia.

Papes anmodning til Rigsadvokaten kom i kølvandet på en sommer med mange skyderier især på Nørrebro i København.

Pape kalder i en pressemeddelelse beslutningen for historisk.

– Jeg har i dag bedt Rigsadvokaten forberede en sag om opløsning af Loyal to Familia. Der er tale om en historisk beslutning. Vi skal bruge de muligheder, vi har i grundloven til at forsvare os, når banderne udfordrer vores grundlæggende sikkerhed og tryghed. Som samfund er vi stærkere end banderne, og vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at stoppe deres hærgen. Det er min forhåbning, at sagen vil føre til et forbud, som vil kunne udgøre endnu et værktøj i kampen mod banderne, siger ministeren i meddelelsen.

Færdig i 2018

Det er ifølge Justitsministeriet forventningen, at efterforskningen af sagen kan være færdig i løbet af første halvår af 2018.

Det er ikke første gang, Rigsadvokaten har undersøgt muligheden for at køre retssag mod en gruppe for at få den opløst.

Tidligere er muligheden for at forbyde rockergrupperne Hells Angels og Bandidos blevet undersøgt. Også den muslimske bevægelse Hizb ut-Tahrir har været genstand for en undersøgelse.

Men alle gange har konklusionen lydt, at en eventuel retssag ikke ville føre til et forbud. Blandt andet fordi det ville være svært at bevise, at grupperne som foreninger udøvede kriminalitet.

OVERBLIK: Justitsministre har før tabt armlægning med bander

Skiftende justitsministre har forsøgt at få lignende forbud med andre bander tidligere, uden at det er lykkedes.

Få et overblik her:

* Det er svært at finde de juridiske argumenter for at opløse foreninger, som er beskyttet af Grundloven.

* Det fremgår af Grundloven, at der er foreningsfrihed i Danmark, men at foreninger, eller bander, kan opløses ved dom, hvis de har til formål at være voldelige eller udøve kriminalitet.

* 1998 – Hells Angels og Bandidos:

Rigsadvokaten undersøgte muligheden for at forbyde rockergrupperne Hells Angels og Bandidos.

Man fandt frem til, at en eventuel retssag mod rockergrupperne formentlig ikke ville ende med et forbud. Det ville ikke kunne bevises, at selve rockergrupperne var kriminelle, selv om medlemmerne var det.

* 2004 og 2008 – Hizb ut-Tahrir:

I både 2004 og 2008 konkluderede Rigsadvokaten, at den muslimske bevægelse Hizb ut-Tahrir ikke umiddelbart kunne opløses, hvis der blev rejst en sag.

* 2010 – Hells Angels og AK81:

Rigsadvokaten afviste at igangsætte en større undersøgelse for at finde ud af, om visse bande- og rockergrupper som Hells Angels og dens støtteklub AK81 kunne opløses.

Det kunne ikke betale sig, fordi det kunne gøre politiets muligheder for at efterforske sværere, ligesom det ville tage flere år at køre en sag om opløsning gennem hele retssystemet.

Kilder: DR Nyheder og Ritzau.

Grundloven beskytter borgernes ret til at danne foreninger – men hvis de udøver vold, slår grundloven fast, at de kan opløses ved dom. Justitsministeren anmodede 8. august 2017 Rigsadvokaten og Rigspolitiet om i fællesskab at undersøge mulighederne for at søge bandegruppen Loyal to Familia (LTF) opløst efter grundlovens paragraf 78.

Powered by Labrador CMS