Er Odins trone dukket op?

Fundet af en tusind år gammel amulet får danske aser-glade til at juble.

Er dette en amulet af Odin og hans to ravne? Det mener en vikingetidsekspert at det kan være. Foto: Nationalmuseet.
Offentliggjort Sidst opdateret

Amatørarkæologen Torben Christjansen har fundet en, efter danske forhold, meget, meget sjælden amulet; en lillebitte tronstol, der meget vel kan være en hyldest til den nordiske gud, Odin. Det skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

– Jeg har gået på denne mark flere gange, og med metaldetektoren har gjort jeg mere end 65 fund, men da denne lille sølvgenstand dukker op, ser jeg noget, som jeg ikke har set før, fortæller Torben Christjansen i pressemeddelelsen om den dag, hvor han fandt den lille forgyldte amulet, som ikke er meget større end en fingernegl.

Lillebitte stol

Som det ses på billedet, er amuletten virkelig ikke særlig stor. Det kan derfor også kræve et arkæologisk trænet øje at se, hvad den forestiller.

Men da museumsinspektør på Museum Lolland-Falster Anders Rasmussen fik den lille amulet i hånden, blev han hurtigt klar over, at han så på en sjældenhed.

– Det er en lille stol, hvor der på ryglænet er to tapper, som forestiller ravne. Det er tydeligt, at der sidder noget på tronen, som måske er en personskikkelse. Det er et utrolig spændende og sjældent fund, for vi kender kun to tilsvarende amuletter, fortæller han i pressemeddelelsen.

Hvad siger vikingetidseksperten?

Nationalmuseet har selvfølgelig en vikingetidsekspert, og en mand med den titel må da også vide en hel del om netop dét emne. Peter Pentz er både vikingetidsekspert og museumsinspektør på Nationalmuseet, og han fortæller i pressemeddelelsen, at der er fundet 15-20 af de såkaldte stol-amuletter i Skandinavien. De er udformet forskelligt og stammer fra slutningen af 900-tallet og begyndelsen af 1000-tallet.

Den nyfundne amulet minder om to andre amuletter, der er fundet i henholdsvis Hedeby, der var en vigtig handelsplads ved Slesvig i vikingetid og i det rige vikingetidscenter ved Lejre på Sjælland.

– De tre amuletter har det til fælles, at de har to ravne siddende på stoleryggen, og det leder straks tankerne hen på Odin og hans to ravne, siger Peter Pent i pressemeddelelsen.

Det er dog ikke sikkert, at figuren i stolen ér Odin.

– Det er nærliggende at antage, at figuren, der sidder på amulettens stolesæde, skal forestille Odin, men det er en meget abstrakt figur, så det kunne også være et dyr eller en anden gud. I den oldnordiske mytologi er der flere eksempler på, at andre guder og gudinder var frække nok til at sætte sig på Odins trone, fortæller Peter Pentz i pressemeddelelsen.

Det vil være en begejstret Peter Pentz, som tager imod amuletten, når den bliver afleveret til Nationalmuseet, for det vil give mulighed for at undersøge amuletten nærmere. I øjeblikket befinder den sig nemlig på Museum Lolland-Falster, men vil blive erklæret danefæ, når den kommer til Nationalmuseet, og herefter vil finderen modtage en godtgørelse.

Powered by Labrador CMS