Er du også faldet i denne Facebook-fælde?

Over 100.000 danskere er hoppet på limpinden.

Offentliggjort Sidst opdateret

Er Nametest fake? Det er et godt spørgsmål.

Måske bliver du klogere efter at have læst denne artikel.

Man skal ikke scrolle særligt længe i sit Facebook-feed før man kan se en af vennerne have taget en såkaldt ‘test’.

I de tests skal du skrive sit navn, så kan den både vise, hvordan du ser ud som det modsatte køn, hvad du burde have som erhverv, hvordan du ser ud som filmstjerne eller noget helt fjerde.

I stedet for at være en kvindelig filmstjerne, der burde hedde Solskin, kan du pludselig i stedet være et offer i en nøjere planlagt strategi, hvor dine oplysninger sælges videre.

Det mener i hvert fald flere eksperter.

(Du kan se eksempler på de såkaldte ‘test’ i galleriet over artiklen. Du kan også se, hvordan du fjerner app’en fra din Facebook).

Facebook-siden Undgå Virus & Spam advarede 26. februar med ordene: “Lad nu være med at dele nametests nyeste påfund, “hvordan vil du se ud som det modsatte køn”. Nametest finder altid en måde at fuppe dig på, så tænk over dette: Nametest er scam, phishing og kan, så snart du giver sitet opmærksom læse alle dine data”.

Er Nametest fake? Ekspert ikke i tvivl

Peter Kruse er IT-sikkerhedsekspert hos CSIS. Han advarer også mod siden. Ifølge ham giver disse tests adgang til alle dine opslag, oplysninger og billeder, du har liggende på din Facebook-profil – endda også din venner.

– Det er svært at gennemskue, hvad formålet er. Vi tror, de trækker data ud og sælger det videre til tredjepart-virksomheder. Det kan de bruge til at målrette annoncer mod dig, hvilket potentielt kan lede til spam eller lækage af private billeder eller videoer, eller i det værste tilfælde føre til dobbeltprofiler, hvor din profil bliver duplikeret og misbrugt. De har et hav af muligheder, siger han til MetroXpress.

Nametests danske side på Facebook vidner dog om, at den er endog særdeles populær; mere end 350.000 ‘synes godt om’ siden.

Ifølge MetroXpress anslår Peter Kruse da også, at mere end 100.000 danskere har sagt ja til, at Nametest må få adgang til deres oplysninger på Facebook.

Firma benægter

BT har været i kontakt med firmaet Social Sweethearts, der står bage Nametest.

Det skriver blandt andet:

“Anklagerne har intet på sig. Vi kan forsikre brugerne om, at vi ikke sælger oplysninger videre til tredjepart. De kan være rolige med, at deres oplysninger er beskyttet under den tyske privatlov.”

Er Nametest fake? Det er selvfølgelig op til hver enkelt at afgøre, hvem man skal tro på i denne sag. Men – som altid – er det en god ide at tænke sig om, før man bare kaster sig ud i at give firmaer adgang til ens oplysninger på Facebook.

Powered by Labrador CMS