Er du forberedt på snarlig nattefrost?
DMI har udsendt en pressemeddelelse, hvor det står klart, at næste uge kan byde på nattefrost.
Hvis du synes, at det er koldt udenfor i øjeblikket, så kan du med gru og gys i kroppen godt forberede dig til næste uge.
Flyverdragten kan med god grund findes frem, hvis man er kuldeskær – der er nemlig nattefrost i vente.
Artiklen fortsætter under videoen.
Og hvis man skal ud at køre bil, så er det måske endnu vigtigere at få skiftet til vinterdæk, før det er for sent. Weekenden i sig selv bliver nemlig mild og blæsende, men næste uge er alt anderledes. Ugen vil nemlig efter alt at dømme starte med nattefrost og dagtemperaturer under 10 grader.
Vagtchef hos DMI Steen Rasmussen forklarer, at der er markant koldere luft, som strømmer ned over landet fra mandag. Derved bliver temperaturerne en del lavere end vi har været vant til i den seneste tid. Det er dog ikke endegyldigt, at der vil komme nattefrost.
– Det kræver, at vinden aftager, og at det bliver klart vejr om natten. Sker det, får vi de største fald i temperaturene om natten og dermed øget risiko for nattefrost. Risikoen er størst inde i landet lidt væk fra kysterne, fortæller Steen Rasmussen i en pressemeddelelse.
Få styr på bilen
Efter en varm sommer og et lunt efterår virker det formentligt ikke så aktuelt for bilisterne at få skiftet til vinterdæk lige nu.
Men måske skal man ikke vente for længe, for vinteren kan komme hurtigt.
Det vurderer Kenneth Saust, formand for Dækimportørforeningen i Danmark i en pressemeddelelse fra foreningen.
– Sne- eller frostglatte morgener kommer typisk hvert år fra starten af november. Men kun få bilister er begyndt at skifte dæk, fordi det er så varmt lige nu, så derfor vil der komme et stort pres på dæk- og bilværkstederne, siger Kenneth Saust, der forudser ventetider på 14 dage eller mere for at få skiftet dæk i år.
– Og det er ikke spor sjovt, hvis man hver morgen skal ud på glatte veje, påpeger Kenneth Saust, der derfor anbefaler bilisterne at bestille tid til dækskift allerede nu.
Bilister kører dæk helt ned
I dækbranchen mener man ud fra dæktællinger at kunne konstatere, at mange bilister har kørt både deres sommer- og vinterdæk helt ned. Derfor er det klogt at skifte nu i stedet for at køre videre på de gamle dæk.
– Udgiften til en bøde for at køre på fire ulovlige dæk er noget større end prisen for fire nye vinterdæk. Og kører man galt på en glat vej og får blot en lille bule i bilen, bliver regnestykket endnu dårligere, siger Kenneth Saust.
Hans bedste råd er derfor at få tjekket dækkene nu hos sit dæk- eller autoværksted og sikre, at man har gode vinterdæk på, så man kan køre sikkert i de kommende måneder.
Helårsdæk eller vinterdæk?
Mange dækfabrikanter tilbyder nu helårsdæk, men er de den rette løsning til hele året?
Kenneth Saust oplyser, at man i Dækimportørforeningen i Danmark læner sig op ad de store udenlandske, uafhængige dæktest.
– Professionelle test viser, at helårsdæk hverken er de bedste om vinteren eller sommeren. Om vinteren er vinterdæk klart det sikreste valg. Helårsdæk er et anvendeligt kompromis. Og sommerdæk er ganske enkelt uegnede på vinterlige veje, siger dækimportørernes formand.