Er du alkoholiker? Tjek tegnene her

Foto: African Studios/SCANPIX
Offentliggjort Sidst opdateret

Knap hver femte københavner viser tegn på at være afhængig af alkohol. Det viser nye tal fra sundhedsprofilen for Region Hovedstaden.

Et glas vin til madlavningen, to til middagen og et par drinks bagefter på en lørdag aften.

De færreste tænker måske over, at et alkoholmisbrug kan være vidt forskelligt fra person til person, og Sundhedsstyrelsen anslår, at over 24 procent af den danske befolkning overskrider lavrisikogrænsen for indtagelse af alkohol i løbet af en uge.

Grænsen ligger på syv genstande for kvinder, og 14 genstande for mænd. Over ti procent af befolkningen overskrider højrisikogrænsen, som ligger på henholdsvis 14 og 21 genstande.

Hvis man overskrider Sundhedsstyrelsens anbefalinger, er der god grund til at kigge sine alkoholvaner efter i sømmene. Det mener psykolog og centerleder på Blå Kors Behandlingscenter i Taastrup, Helle Kjær.

Hun forklarer, at afhængighed ikke er ensbetydende med, at man drikker alkohol hver dag.

– Vi har mange brugere, som er afhængige af alkohol, men som godt kan holde pauser. Det kan de, fordi de ved, at det er en pause, og at belønningen kommer om lidt i form af, at de så kan give los igen, siger Helle Kjær.

For at kunne vurdere om ens alkoholforbrug reelt er en afhængighed, anbefaler Helle Kjær, at man starter med at tælle, hvor mange genstande man drikker på en uge.

– Når alkohol begynder at fylde meget i organiseringen af dagen og ugen, er det et tegn på afhængighed. For eksempel når man prioriterer arrangementer til eller fra, alt afhængigt af om der serveres alkohol, siger Helle Kjær.

Et andet tegn på afhængighed kan være, hvis man opbygger faste rutiner for, hvornår man drikker. Eksempelvis hvis man ved madlavningen altid slubrer et glas vin i sig undervejs og hvis man supplere op, efter den første flaske vin er drukket.

– Hvis man i det skjulte begynder at supplere op på den første flaske, så ved man dybest set godt, at man har noget at skjule, og at det egentlig er for meget, siger Helle Kjær og understreger, at et andet klart tegn på afhængighed er, hvis man gemmer alkoholen for andre.

Ifølge hende er der også grund til at lytte efter, hvis ens pårørende giver udtryk for at være bekymrede. For det er i de fleste tilfælde dem, som først opdager problemet.

– De fleste føler sig meget anklaget, hvis de bliver konfronteret med deres alkoholvaner. Men når de pårørende begynder at pippe, så er det værd at lytte efter og fortælle sig selv, at de jo i hvert fald har lagt mærke til noget, siger Helle Kjær.

Newspaq

Powered by Labrador CMS