Er dit iblandt? To millioner sygesikringskort udløber

To millioner kort blev udstedt i 2014. Snart er de for gamle.

Offentliggjort Sidst opdateret

Du ved det måske ikke, men dit sygesikringsbevis har en udløbsdato.

Det er dog ikke det gamle, kendte gule, men det, der har en fem-årig løbetid.

Og er du en af de, der var hurtig til at få fat i sådan et, så gjorde du det i 2014. Derfor skal det snart fornys.

Det oplyser ATP/Udbetaling Danmark i en pressemeddelelse.

Et stort antal danskere har et EU-sygesikringskort, der udløber i 2019. Udbetaling Danmark opfordrer derfor til, at man tjekker sit kort, hvis man snart skal rejse. Kortet skal dog kun fornys, hvis man bruger det.

Alle danskere blev i 2014 omfattet af EU-sygesikringskortet, og mange var dengang hurtige til at få kortet i hus. Men man skal huske at tjekke kortets udløbsdato, lyder det fra Udbetaling Danmark, der udsteder kortet.

Samme ret som de lokale

Det blå kort skal med i tasken, hvis man rejser inden for EU samt til Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz. Kortet giver nemlig ret til sundhedsydelser på samme vilkår som borgerne i det land, man opholder sig i.

Kortet kan fornys med få klik på, og man får et midlertidigt bevis, mens man venter på at få det rigtige kort tilsendt.

– Leveringstiden på kortet er to til tre uger, så har man aktuelle rejseplaner, er det en god ide at bestille kortet i god tid til hele familien. siger Lise Schou Hansen, centerdirektør i Udbetaling Danmark.

Man kan forny kortet når som helst – både før og efter udløbsdatoen. Det skal du gøre på borger.dk.

– Derfor behøver man altså ikke haste, hvis man ikke skal rejse foreløbig. Og rejser man aldrig til EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, behøver man slet ikke et kort, oplyser Lise Schou Hansen.

Sæt dig ind i reglerne

Udbetaling Danmark anbefaler generelt, at man sætter sig ind i reglerne i de lande, man rejser til. Her ud fra kan man vurdere sit behov for en privat rejseforsikring.

– Det blå EU-sygesikringskort giver udelukkende ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, man opholder sig i. Man kan derfor opleve at skulle betale hele eller dele af behandlingen selv, hvis man ikke har en privat rejseforsikring oveni. Man skal også være opmærksom på, at kortet ikke dækker hjemtransport, siger Lise Schou Hansen.

Overvej forsikring

Patientstyrelsen opfordrer dog til, at man overvejer, om man vil købe en ekstra rejseforsikring. Det blå kort dækker for eksempel ikke privat behandling eller hjemtransport til Danmark, hvis du bliver meget syg.

Det blå sygesikringskort

• Cirka 4 millioner danskere har et EU-sygesikringskort. Cirka 2 millioner kort udløber i 2019.
• Udbetaling Danmark har siden 2014 stået for at udstede EU-sygesikringskortet.
• Styrelsen for Patientsikkerhed samt regionerne står for refusion til borgere, der har lagt ud for deres behandling i udlandet og opfylder betingelserne for refusion.
• EU-sygesikringskortet giver ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, man opholder sig i. Kortet dækker ikke hjemtransport.
• Børn skal have deres eget kort.

– Har det offentlige sygehusvæsen i det land, du besøger, egenbetaling, skal du betale den, selvom du viser dit blå kort. Med en rejseforsikring kan du sikre dig, at du også kan få egenbetalingen dækket, når du kommer hjem, siger Elisabeth Kjøller, der er specialkonsulent ved Styrelsen for Patientsikkerheds kontor for International Sygesikring på sin hjemmeside.

Powered by Labrador CMS